Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4214/u-srbiji-800-000-ljudi-boluje-od-dijabetesa/

Verzija za tampu / To ScreenviewU SRBIJI 800.000 LJUDI BOLUJE OD DIJABETESA!


Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug" radno će obeležiti 14. novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Za najznačajniji dan u godini u kojem se posebna pažnja posvećuje prevenciji dijabetesa, "Plavi krug" će organizovati višednevnu akciju kontrole šećera u krvi, i to 13, 14, 15. i 17. novembra, od 08.00 do 11.00 časova u Apoteci Doma zdravlja Srbobran.


"Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Srbobran 'Plavi krug', osposobljeno je za aktivan i efikasan preventivni rad u toku cele godine, a posebno smo aktivni u danima kada obeležavamo 14. novembar - Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Zato pozivamo građane opštine Srbobran da u ponedeljak, utorak, sredu i petak iskoriste priliku i jednostavno, bez zdravstvene knjižice, zakazivanja i čekanja provere nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak i pulsoksimetriju, i čuju mnoge vredne savete kada da smanje rizik od oboljevanja od dijabetesa, kako da se hrane i na koji način da vode fizički aktivan život", rekao je najavljujući akciju naredne nedelje dr Ilija Gazepov iz "Plavog kruga".

On je upozorio da dijabetes – šećerna bolest (Diabetes Mellitus), jedna od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti, predstavlja veliki javnozdravstveni problem, jer je istovremeno i veliki individualni, opšte društveni, socijalni i ekonomski problem.

"Danas u svetu više od 540 miliona osoba živi sa dijabetesom, bolesti koja je odgovorna za čak 6,7 miliona smrti u 2021. godine - na svakih 5 sekundi u svetu umire po jedan čovek od ove bolesti. U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 osoba ili čak 12% odraslog stanovništva, dok u Vojvodini boluje oko 300.000 osoba, najviše u našoj državi. U opštini Srbobran više od 1.200 osoba ima dijagnozu ove bolesti, ili 9% od celokupnog stanovništva. Verovatno još najmanje 40% osoba boluje od dijabetesa ali bez verifikovanr dijagnoze. Zato je posebno važno kontrolisati se redovno, jer dijabetes je hronična bolest koju možemo sprečiti i uspešno lečiti. Najbolji lek je preventiva - edukacija, balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i regulisana telesna težina", poručio je dr Gazepov i još jednom pozvao Srbobrance, Turijce i Nadaljčane da iskoriste mogućnost i prekontzrolišu nivo šećera u krvi.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign