Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

MEDICINARI OBELE┼ŻILI SVOJU SLAVU - ME─ÉU GOSTIM A I ZAMENICA POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA ZDRAVSTVO!


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obele┼żavaju praznik Sveti Vra─Źi – Kozma i Damjan. Prema hriš─çanskom verovanju, oni su bili bra─ça, vra─Źevi, lekari, koji su svoj dar za isceljenje dobili od Boga. Uz slu┼żbovanje paroha srbobranskih u Domu zdravlja u Srbobranu tim povodom danas je obele┼żena lekarska slava.


Me─Ĺu brojnim gostima na slavi bila je i dr Sne┼żana Bojani─ç, pomo─çnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, koja je u prisustvu direktora ove zna─Źajne ustanove, dr Vlastimira Kladara, predsednika opštine, Radivoja Debelja─Źkog, ─Źlana opštinskog ve─ça zadu┼żenog za oblast zdravstva i socijalne zaštite, dr Ilije Gazepova obišla Dom zdravlja i upoznala se sa kapacitetima i novom opremom koja ─çe u narednom periodu zna─Źajno doprineti zdravlju gra─Ĺana i omogu─çiti bolju dijagnostiku i prevenirati širenje mnogih bolesti.

- Novi mamograf i rendgen aparati kako vidim stigli su u Srbobran. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za ove aparate, i uopšte u Dom zdravlja za ovu godinu, izdvojio nešto više od 20 miliona dinara. Ponosni smo što su aparati vrlo brzo nabavljeni i stavljeni u funkciju. Stari aparati, koji nisu više bili funkcionalni, zamenjeni su novim i to je za Srbobrance vrlo zna─Źajno, jer ─çe kao i do sad sve preglede mo─çi da obave u svom mestu ali na savremeniji na─Źin, rekla je Dr Sne┼żana Bojani─ç.

Goš─ça iz pokrajine bila je prijatno iznena─Ĺena na─Źinom na koji Dom zdravlja u našoj opštini funkcioniše i posebno je pohvalila dobru saradnju lokalne samouprave i Dom zdravlja.

- Odgovorna politika Republike Srbije, na ─Źelu sa Predsednikom Aleksandrom Vu─Źi─çem, zatim Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, zajedni─Źkim snagama dovela do toga da se srbobranska zdravstvena ustanova opremi novom vrednom opremom, kazao je Radivoj Debelja─Źki i dodao:

- Instalirani aparati ─çe našim gra─Ĺankama i gra─Ĺanima omogu─çiti bolju zdravstvenu zaštitu nego što je bila do sada, a verujem da ─çe nekim ljudima spasiti i ┼żivote. Smatram da je podrška koju smo ostvarili preko Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata za zdravstvo, od velikog zna─Źaja. Za manje lokalne samouprave poput naše, kojoj je najbli┼ża bolnica u Vrbasu, ovakva podrška zna─Źi mnogo jer nam obezbe─Ĺuje više od primarne zdravstvene zaštite i onoga što je zakon predvideo da naš Dom zdravlja mora da obezbedi. Zbog toga sam veoma sre─çan i zadovoljan, zajedni─Źkim snagama radimo na tome. Oko 30 miliona dinara je ove godine ulo┼żeno u opremu, pored Pokrajinske vlade ulagala je i kompanija NIS, na ─Źemu smo im neizmerno zahvalni, ali smo i sopstvenim sredstvima koje su obezbedili Dom zdravlja i Opština Srbobran, radili na poboljšanju usluga za sve naše sugra─Ĺane.

Debelja─Źki je dodao i da je naša opština uspela da obezbedi odre─Ĺeni novac kojim je doprinela unapre─Ĺenju Opšte bolnice "Vrbas" gde se naj─Źeš─çe le─Źe, kada je to potrebno i gra─Ĺani naše lokalne zajednice.

Medijima koji su danas bili prisutni prilikom posete dr Bojani─ç, direktor Doma zdravlja, dr Kladar objasnio je o kakvim aparatima koji su na usluzi gra─Ĺanima se radi.

- Radi se o dva vrhunska analogna aparata sa CR konfiguracijom, koja sliku pretvara u digitalnu formu vrhunskog kvaliteta, visoke rezolucije i izuzetne transparentnosti i vizuelizacije, što je posebno va┼żno za pra─çenje promena kod dojke. Jednako va┼żno je da više nema bolnog pregleda, kakav jeste bio kod prethodnog aparata, jer potrebni nivo kompresije nije bolan, a to su potvrdile i prve pacijentkinje koje imaju iskustva sa pregleda na oba aparata. Ovaj mamograf je kapitalne va┼żnosti za Dom zdravlja, dugoro─Źno smo rešili pitanje skrinig pregleda na karcinom dojke i dijagnosti─Źke mamografije. Posebno se zahvaljujem Pokrajinskoj vladi jer, iako nije bilo u planu da se nabavlja RTG aparat i nakon što nam je pokvarena rentgenska cev, iz bud┼żetske rezerve je izdvojeno ─Źetiri miliona dinara i naša ustanova je u hitnom postupku dobila novi RTG aparat, rekao je dr đÜladar. 

 

  

Postavio: Administrator dana 2023.11.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 56
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen