Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4223/medicinari-obeleili-svoju-slavu-meu-gostim-a-i-zamenica-pokrajinskog-sekretara-za-zdravstvo/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewMEDICINARI OBELE┼ŻILI SVOJU SLAVU - ME─ÉU GOSTIM A I ZAMENICA POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA ZDRAVSTVO!


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obele┼żavaju praznik Sveti Vra─Źi – Kozma i Damjan. Prema hriš─çanskom verovanju, oni su bili bra─ça, vra─Źevi, lekari, koji su svoj dar za isceljenje dobili od Boga. Uz slu┼żbovanje paroha srbobranskih u Domu zdravlja u Srbobranu tim povodom danas je obele┼żena lekarska slava.


Me─Ĺu brojnim gostima na slavi bila je i dr Sne┼żana Bojani─ç, pomo─çnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, koja je u prisustvu direktora ove zna─Źajne ustanove, dr Vlastimira Kladara, predsednika opštine, Radivoja Debelja─Źkog, ─Źlana opštinskog ve─ça zadu┼żenog za oblast zdravstva i socijalne zaštite, dr Ilije Gazepova obišla Dom zdravlja i upoznala se sa kapacitetima i novom opremom koja ─çe u narednom periodu zna─Źajno doprineti zdravlju gra─Ĺana i omogu─çiti bolju dijagnostiku i prevenirati širenje mnogih bolesti.

- Novi mamograf i rendgen aparati kako vidim stigli su u Srbobran. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za ove aparate, i uopšte u Dom zdravlja za ovu godinu, izdvojio nešto više od 20 miliona dinara. Ponosni smo što su aparati vrlo brzo nabavljeni i stavljeni u funkciju. Stari aparati, koji nisu više bili funkcionalni, zamenjeni su novim i to je za Srbobrance vrlo zna─Źajno, jer ─çe kao i do sad sve preglede mo─çi da obave u svom mestu ali na savremeniji na─Źin, rekla je Dr Sne┼żana Bojani─ç.

Goš─ça iz pokrajine bila je prijatno iznena─Ĺena na─Źinom na koji Dom zdravlja u našoj opštini funkcioniše i posebno je pohvalila dobru saradnju lokalne samouprave i Dom zdravlja.

- Odgovorna politika Republike Srbije, na ─Źelu sa Predsednikom Aleksandrom Vu─Źi─çem, zatim Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, zajedni─Źkim snagama dovela do toga da se srbobranska zdravstvena ustanova opremi novom vrednom opremom, kazao je Radivoj Debelja─Źki i dodao:

- Instalirani aparati ─çe našim gra─Ĺankama i gra─Ĺanima omogu─çiti bolju zdravstvenu zaštitu nego što je bila do sada, a verujem da ─çe nekim ljudima spasiti i ┼żivote. Smatram da je podrška koju smo ostvarili preko Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata za zdravstvo, od velikog zna─Źaja. Za manje lokalne samouprave poput naše, kojoj je najbli┼ża bolnica u Vrbasu, ovakva podrška zna─Źi mnogo jer nam obezbe─Ĺuje više od primarne zdravstvene zaštite i onoga što je zakon predvideo da naš Dom zdravlja mora da obezbedi. Zbog toga sam veoma sre─çan i zadovoljan, zajedni─Źkim snagama radimo na tome. Oko 30 miliona dinara je ove godine ulo┼żeno u opremu, pored Pokrajinske vlade ulagala je i kompanija NIS, na ─Źemu smo im neizmerno zahvalni, ali smo i sopstvenim sredstvima koje su obezbedili Dom zdravlja i Opština Srbobran, radili na poboljšanju usluga za sve naše sugra─Ĺane.

Debelja─Źki je dodao i da je naša opština uspela da obezbedi odre─Ĺeni novac kojim je doprinela unapre─Ĺenju Opšte bolnice "Vrbas" gde se naj─Źeš─çe le─Źe, kada je to potrebno i gra─Ĺani naše lokalne zajednice.

Medijima koji su danas bili prisutni prilikom posete dr Bojani─ç, direktor Doma zdravlja, dr Kladar objasnio je o kakvim aparatima koji su na usluzi gra─Ĺanima se radi.

- Radi se o dva vrhunska analogna aparata sa CR konfiguracijom, koja sliku pretvara u digitalnu formu vrhunskog kvaliteta, visoke rezolucije i izuzetne transparentnosti i vizuelizacije, što je posebno va┼żno za pra─çenje promena kod dojke. Jednako va┼żno je da više nema bolnog pregleda, kakav jeste bio kod prethodnog aparata, jer potrebni nivo kompresije nije bolan, a to su potvrdile i prve pacijentkinje koje imaju iskustva sa pregleda na oba aparata. Ovaj mamograf je kapitalne va┼żnosti za Dom zdravlja, dugoro─Źno smo rešili pitanje skrinig pregleda na karcinom dojke i dijagnosti─Źke mamografije. Posebno se zahvaljujem Pokrajinskoj vladi jer, iako nije bilo u planu da se nabavlja RTG aparat i nakon što nam je pokvarena rentgenska cev, iz bud┼żetske rezerve je izdvojeno ─Źetiri miliona dinara i naša ustanova je u hitnom postupku dobila novi RTG aparat, rekao je dr đÜladar. 

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign