Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4227/dan-kole-u-turiji/

Verzija za tampu / To ScreenviewDAN ŠKOLE U TURIJI!


Svečanom priredbom učenika, u Turiji je danas obeležen Dan škole "Petar Drapšin". Hala sportova bila je ispunjena do poslednjeg mesta a sve goste pozdravila je i učenicima čestitala Dan škole, direktorka Branislava Zeremski.


Ona je svoju čestitku proširila na više generacija, tako da je uputila čestitku i mamama, tatama, bakama i dedama današnjih učenika, ali i svim bivšim učenicima škole u Turiji.

Ujedno direktorka se zahvalila svima koji su odvojili vreme i svojim prisustvom uveličali svečanost. Posebno se zahvalila predsedniku opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom na nesebičnoj pomoći i trudu da škola u Turiji bude kvalitetno opremljena i zadovolji standarde kako učenika tako i nastavnika.

Ujedno posebnu zahvalnost iskazala je nekadašnjem učeniku, a danas uspešnom preduzetniku Branislavu Marjanoviću koji živi u Novom Sadu ali je pomogao da se škola uredi i okreči, tako da je on bio počasni gost na priredbi. Od okupljenih na tribinama dobio je ogroman aplauz kada je izašao da primi zahvalnicu. 

Deca su takođe tokom svake tačke nagrađivana ogromnim aplauzima i izmamili su gomilu zadovoljnih osmeha koji su sijali na licima roditelja i rodbine koja je došla da ih vidi i čuje i uživa u njihovoj priredbi.

Petar Drapšin je rođen 15. novembra 1914. godine u Turiji. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu završio u Turiji, a nižu gimnaziju u Srbobranu. Posle gimnazije, otišao je na zanat u Beograd. Učesnik je španske revolucije i narodni heroj. Kada je u februaru 1945. formirana Četvrta jugoslovenska armija, general-lajtnant Petar Drapšin je postavljen za njenog komandanta. U Štabu se na mestu načelnika Armije nalazio general-lajtant Pavle Jakšić, a na mestu političkog komesara armije pukovnik Boško Šiljegović. Čitav Štab Četvrte armije je imao zadatak da borbe prenese prema slovenačko-italijanskoj granici, da se oslobodi Hrvatsko primorje, Istra i Trst.
 
General Drapšin je bio čuven po tome što su njegovi tenkovi zagazili Trstom. Tu je bio zarobljen i uništen veliki broj neprijateljskih snaga. Borbi za Trst su prethodile uspešno rukovođene operacije: desant na Istru, oslobođenje Tržiča i Gorice. Drapšinova armija je takođe imala zadatak da zatvori italijansku granicu i uništi ostatke Srpskog dobrovoljačkog korpusa koji se povlačio prema Italiji.

Na prvim izborima za ustavotvornu skupštinu, novembra 1945. godine, kandidovan je za narodnog poslanika, ali je njegovu vojnu slavu prekinuo nesrećni slučaj pri kom je poginuo 2. novembra 1945. godine u Beogradu. Naime, zvanična verzija u biografiji ovog ratnika kaže, pištolj kojim je rukovao slučajno je opalio i usmrtio ga. Međutim postoje još dve verzije. Prva da je izvršio samoubistvo što su komunisti decenijama skrivali i druga da je likvidiran po naređenju Josipa Broza, jer je popularnost Drapšina među borcima postala, po njegovom mišljenju, prevelika i mogla je da ugrozi kult ličnosti koji je gradio.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign