Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SRBOBRAN I MIŠKIN U RUSIJI SE BRATIME!


Tri sata je trebalo odbornicima za petu sednicu SO Srbobran. Na dnevnom redu bilo je 25 tačaka, a Opštinsko veće dobilo je novog člana. Umesto Ifju Zoltana (SPS) koji je podneo ostavku, o prosveti i kulturi brigu će voditi Zoran Mijić (GG Zoran Dudvarski).


Na početku ovog proširenog izveštaja i novinarskog osvrta sa sednice SO Srbobran evo male zanimljivosti. Srbobran.net je još 2012 godine kandidovao Zorana Mijića za mesto u Opštinskom veću. Doduše virtualnom, a on je tada osvojio treće mesto iza Maje Krstić i Zorana Dudvarskog sa 10, 2% osvojenih glasova našeg portala. Od danas je Mijić opštinski većnik zadužen za oblast kulture i prosvete.

Sednicom je predsedavao Radivoj Paroški, a odbornici su se držali i najčešće poštovali poslovnik, tako da je sednica u globalu protekla mirno i u tolerantnoj atmosferi. Najvećim delom odluke su donošene sa dvadeset i više glasova, a vrlo često bez diskusije i rasprave.

Tako je bilo i sa odlukom o trećem rebalansu za 2016 godinu budžeta opštine Srbobran.

Kada je u maju 2015. godine Anatolij Lisicin došao u posetu Srbobranu, teško da je bilo ko mogao da nasluti gde će nas ta poseta odvesti. Član Gornjeg doma ruske Dume i osnivač fondacije "Lisicin" u našu opštinu došao je tragom informacije da je sovjetski maršal Tolbuhin imao svoj štab u Srbobranu u II Svetskom ratu. Inače Tolbuhin je rodom iz Jaroslavske oblasti u kojoj se nalazi grad Miškin.

Anatolij Lisicin je nakon pet meseci još jednom je bio u Srbobranu i u razgovoru sa Zoranom Mladenovićem tadašnjim predsednikom opštine. Bilo je tada reči da bi s obzirom na zajedničku istoriju i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda trebalo razmisliti o saradnji Srbobrana i nekog grada u Rusiji kroz stvaranje pobratimstva. 

U oktobru na adresu opštine i aktuelnog predsednika, Neška Čestića, stiže zvaničan dopis gradonačelnika Miškina, Anatolija Kurucina u kome između ostalog, podsećajući na zajedničku istoriju i tople veze Rusije i Srbije, Kurucin piše:

Gospodine Neško,

Administracija Miškinske gradske oblasti izražava svoju spremnost da se ustanove pobratimske veze sa gradom Srbobranom. Uveren sam da će grad Miškin, koji ima samo 6.000 stanovnika postati dostojan saveznik prijatnog Srbobrana.

U svom pismu takođe poziva našeg predsednika da poseti Miškin i oseti "neponovljivi duh ruske provincije sa samobitnim načinom života".

Miškin

Ovakva ponuda teško se odbija, tako da su odbornici većinski glasali za pobratimstvo sa Miškinom.

Od danas više ne postoji JP Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Srbobran. Ovo javno preduzeće je odlukom koja je danas izglasana pripojeno JKP Graditelj i od sada će sve poslove koji su bili u nadležnosti ovog preduzeća obavljati JKP Graditelj koje na osnovu ovog akta preuzima i sve zaposlene (6) u dosadašnjoj Direkciji za urbanizam.

Inače danas smo čuli podatak da 106 građana naše opštine ima nagomilani dug prema JKP Graditelj na ime korišćenja vode, u ukupnom iznosu preko 7 miliona dinara. Takođe smo čuli od vd direktora Bože Dragičevića da JKP Graditelj želi što pre da svoj vozni park obogati još jednim komunalnim vozilom, ali i cisternom za iznošenje kanalizacionog otpada.

srbobran.rs

Pažnju odbornika, ali i šire javnosti izazvala je informacija koju je odbornicima saopštio predsednik opštine, Neško Čestić. On je odbornike obavestio da je neko, po svemu sudeći, iz računovodstva ukrao jednu fasciklu sa fakturama. Šta je razlog ove krađe za sada je u domenu spekulacija, ali ono što je Čestić posebno naglasio je da policija vodi istragu i da ukoliko se ispostavi da je neko od zaposlenih u opštinskoj upravi odgovoran za nestanak fascikle sa fakturama moraće da snosi konsekvence i da će biti žestoko kažnjen.

Nažalost verbalni ispad imao je odbornik Miodrag Šijački iz Nadalja. Naime, on je ukazujući na neke probleme građana u Nadalju posebno osvrnuvši se na problem lomljenja mobilijara, odnosno klupa u centru sela, iskoristio skupštinsku govornicu da za to optuži pripadnike jedne nacionalne zajednice, koji to rade, kako je rekao, "kad uzmu malo ekstazija"!?

Takođe je zamerio pripadnicima policije da ne rade dobro svoj posao.

Ispostavilo se da je ovo paušalno ocenjivanje policije (Šijački kaže milicije) neosnovano, jer tokom zasedanja stiglo je obaveštenje od komandira policije u Srbobranu da su lica koja su lomila mobilijar evidentirana, saslušana i da je protiv njih podignuta krivična prijava.

Šta je Šijački hteo da kaže kada je ove huligane nacionalno obeležio verovatno je samo njemu znano. Lomljenje mobilijara i nasilje nema i ne sme imati nacionalni predznak.

Ustavom je zabranjen svaki vid izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Bilo bi dobro da svi obratimo pažnju na ove i slične "sitnice". Barem u javnom govoru, a privatno neka misli ko šta hoće. To nije zabranjeno.

Na današnjoj sednici usvojen je Program za unapređenje uslova života lokalne zajednice, a posebno za izgradnju infrastrukturnih objekata i drugih objekata. Sednica je završena odborničkim pitanjima.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2016.11.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 49
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen