Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

MILICI ŠPADIJER URUČEN 18. LENKIN PRSTEN!, A NAJBOLJIM MLADIM PESNICIMA LENKINO PERO!


Svečanost povodom uručenja prestižne književne nasgrade "Lenkin prsten" koju je ustanovio pre 18 godina Dom kulture održana je sinoć u pristustvu poslanika lepe pisane reči i publike koja jedoša da svojim prisustvom nagradi ovogodišnmju dobitnicu, Milicu Špadijer. Ona je "Lenkin prsten" dobila za pesmu "Ljubav".


Prer samog čina uručenja nagrade gostima su se obratili direktor Doma kulture, Dejan Korceba i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, kao i predsednik žirija koji odlučuje o dobitniku, dr Zoran Đerić.

Čast da govori stihove pesme "Santa Maria Della Salute ove godine pripala je Goranu Blagojeviću ovdašnjem pesniku i saradniku Doma kulture koji je ujedno bio u ulozi Laze Kostića.

Nagrade pesnikinji - plaketu sa prstenom, diplomu i novčani deo, uručili su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine, i Dejan Ššorceba, direktor Doma kulture.

U svom obraćanju prisutnima predsednik opštine Srbobran, između ostalog, o porodici DunšÄ‘erski, kao i o Lenkinom prstenu je rekao:

- "Pesma “Ljubav”, napisana je u duhu narodnih, lirskih, ljubavnih pesama. Ljubavne pesme su stare koliko je staro i osećanje ljubavi. Ovo, osnovno i najjače ljudsko osećanje, iskazano je odgovarajućom melodijom, koja je i po tome nalik na narodnu (naravno, podrazumeva se izvesna distanca, budući da je autorka poetesa doktus, pa i blaga ironija ovog 'pevanja'). Osećanje se iskazuje posredno i diskretno, u slikama i alegorijski. Ljubav je samo nagoveštena, tek se naslućuje. Ipak, u njoj ima ljubavne radosti i sreće. Jezik je jednostavan, baš kao i u narodnim lirskim pesmama, igriv, čak i duhovit. Milica Špadijer je savremena srpska pesnikinja, koja namerno podražava pomenute narodne oblike forme, pa i lirske žanrove, kako bi u njih smestila reflekse ličnog i intimnog sveta, ali ukazujući i na univerzalna, svevremena pitanja, htenja, raspoloženja i osećanja", obrazložio je odluku žirija predsednik dr Zoran Đerić.

Besedu kao što je uobičajeno održala je nakon primanja nagrade i laureantkinja ovoggodišnje nagrade, koju je kao što je kazala posvetilasvojoj pokojnoj kumi, profesorki Filološkog fakulteta u Beogradu Tanji Popović, jednoj od najboljih poznavalaca dela Laze Ššostića.

-Dosta dugo pišem ali moja poezija nije bila prepoznata kao ljubavna i na taj način. Ovo je možda prvi put da sam je i ja tako doživela i beskrajno sam srećna što se sada ubrajam u pesnike koji su se bavili tom temom. Pominjem ljude koji su na onom svetu i ljubav koja ostaje, kao što je i Laza Ššostić lepo govorio za Lenku da ona nije za njega sasvim mrtva, i da ustvari pesme koje joj je posvećivao nastaju posle njene smtri, tako i ljudi iz moga života koji su nestali nikada nisu sasvim umrli i ova 'Ljubav' za koju sam dobila nagradu, želim da verujem, postoji tu negde između jave i sna, rekla je Milica Špadijer.

 

Ljubav

Došao si mi mlad

I došao si mi star

Došao si mi bor

I došao si mi sad

Došao si mi perje

I došao si mi glad

Došao si mi senka

I došao si mi hlad

 

Ako me vidite novu

Ako me bude stazom

Ako me pregazi voz

Ako me stigne nadom

 

Neka me pokrije ples

I neka me pojede raž

Neka me umije mir

I neka me sačuva glas

Milica Špadijer

Svojim nastupom čitavu svečanost na svoj autentičan način uveličao je nastup Akademskog hora "Lola" iz Beograda.

LENKINO PERO

Večeras je u istoj sali održano i poslednje veče u okviru ovogodišnje manifestacije "Lenkin prsten". Pod nazivom "Lenkino pero" . Bio je ovo program koji su upotpunili najbolji mladi pesnički talenti predstavši nam svoju ljubavnu poeziju i tom prilikom su dodeljene nagrada ''Lenkino pero'' u dve kategorije: za uzrast 7. i 8. razreda osnovne škole i uzrast srednjih škola.

Žiri koji je radio u istom sastavu kao i za dodelu nagrade "Lenkin prsten" doneo je odluku da se nagrade „Lenkino pero“ za 2023. godinu  dodele:

U kategoriji Srednja škola:

Nagradu „Lenkino pero“ dobio je Uroš Mikulić, za pesmu „Dudova šuma“, III razred Gimnazije „Laza Ššostić“, Novi Sad;

Pohvale su dobili: Ivana Ššaljević, „San“, IV razred Gimnazije „Laza Ššostić“, Novi Sad, Veljko Golub, III-1,Gimnazija i stručna škola „Svetozar Miletić“, Srbobran, i Vuk Nikolić, „Žudnja“, III razred Gimnazije SŠC „Pero Slijepčević“, opšti smer, Gacko (Republika Srpska, BiH).

U kategoriji Osnovna škola:

Nagradu „Lenkino pero“ dobija: Tara Vasić, za pesmu „Nekoliko stvari koje mrzim o tebi“, VIII-1, OŠ „Petar Petrović Njagoš“, Zrenjanin;

Pohvale su dobili: Viktorija Višnjevac, „Tebi koga više nema“, VIII razred, OŠ „Sveti Sava“, Gacko (Republika Srpska, BiH), i Anastasija Radulović, „Potraga za blagom“, VIII razred, OŠ „Jovan Sterija Popović“, Velika greda, opština Plandište.

  

Postavio: Srbobran.net dana 2023.11.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici naŔeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 31
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen