Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

STO GODINA SRBOBRANA U KNJIZI MARKA FILIPENDINA


U Narodnoj biblioteci u Srbobranu večeras je promovisana druga knjiga našeg Srbobranca, istoričara Marka Filipendina. Napisao je knjigu u kojoj je obuhvatio period od 100 godina u kome je Srbobran doživeo niz promena i razvijao se, posrtao i opstajao na vetrometini raznih događaja koji su prestizali jedan drugi ostavljajući duboke tragove na život Srbobranaca. Književno veče uobličio je Markov kolega, istoričar Danijel Kulačin koji je ujedno bio i moderator.


Knjigom, SRBOBRAN OD REVOLUCIJE DO REZOLUCIJE 1848 - 1948, Filipendin je sebe svrstao u zavičajne pisce i tako obezbedio svoje mesto u plejadi ne tako velikog broja pisaca koji su se odvažili da pišu o svom zavičaju.

Danijel Kulačin povodom večerašnje promocije kazao je:

- Veoma sa srećan što u relativno kratko vreme imam priliku da govorim u ovom domu knjige na promociji knjige moj dragog prijatelja Marka. U današnje doba digitalni buke, pročitati knjigu predstavlja uspeh a napisati knjigu predstavlja trijumf. Ova Markova knjiga nije pretenciozna, ona je jezgrovita, sadržajna i obuhvata period od sto godina, tj prvih sto godina Srbobrana. Srbobran kao Srbobran je nastao u revoluciji 1848 godine I od tada do danas kao u ostalom i Vojvodina, nikada nije prestajao da živi, bez obzira na formalne nazive i forme državnog uređenja. Srbobran je izrastao iz herojske i bratske borbe upisao se u svetsku istoriju te 1848. godine. Ova knjiga ja se iskreno nadam i verujem prestavlja korak ka jednoj ozbiljnoj naučnoj monografiji o Srbobranu, jer to naše mesto zasigurno zaslužuje.

Izjavu za medije dao je i autor ove, za Srbobrance sigurno značajne knjige:

- Ovom prilikom bih pre svega hteo da se zahvalim Narodnoj biblioteci Srbobran na pomoći pri izdavanju knjige. Isto tako bih se zahvalio Opštini Srbobran na finansiranju knjige preko Narodne biblioteke Srbobran. Zahvaljujem se i Udruženju potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848 - 1918 Srbijanski-Srbobranski, kao izdavaču ove knjige, kaže Filipendin i dodaje:

- Mnogi Srbobranci su me pitali, nakon prve knjige da li bih mogao da napišem nešto o Srbobranu ja sam naravno rekao da mogu. Neki su želeli da to bude monografija ali za monografiju treba izdvojiti i nekoliko godina, za šta ću se dodatno potruditi. Imao sam ideju da napišem sto godina istorije Srbobrana i mislim da sam tih sto godina obuhvatio u ovoj knjizi „Srbobran od revolucije do rezolucije 1848-1948". Кao što sam i rekao u predgovoru knjige, ovim delom sam hteo da vratim Srbobran iz jedne vrste zaborava. Srbobran je te revolucionarne 1848/49. imao, kao naselje, više stanovnika nego danas. Godine 1922. Srbobran je imao 15.251 stanovnika. Srbobran je bio bogato mesto sa mnogo poznatih porodica raznih nacionalnosti. Imao je jedan od najvećih atapa u Vojvodini. Išavši na razne strane i traživši literaturu za ovu knjigu, nadam se da sam uspeo da Srbobranci i ostali čitaoci budu zadovoljni. Ne mogu zaboraviti ni razgovore ca starim Srbobrancima kad sam imao oko 17 godina, a koji će mi ostati u lepom sećanju. Nadam se da će ova knjiga zadovoljiti kriterijume mojih Srbobranaca, jer svi su oni njeni učesnici.

  

Postavio: Administrator dana 2023.11.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 65
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen