Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

USVOJEN BUDŽET ZA NAREDNU GODINU!


Na današnjoj sednici, odbornici Skupštine opštine Srbobran usvojili su budžet za 2024. godinu, projekciju prihoda i rashoda za naredni period koji će, kako je rečeno, "obezbediti nastavak i završetak svih započetih, ali i pokretanje novih projekata infrastrukturnog opremanja i razvoja, pri čemu briga za sve druge segmente društvenog života -  obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i druge, neće biti zapostavljena, naprotiv biće unapređena".


Opštinska kasa projektovana je na sledeći način:

Budžet za 2024. godinu sastoji se od prihoda i primanja u iznosu od 1.093.406.441 dinara, rashodi i izdaci projektovani su u iznosu od 1.190.825.695 dinara, a budžetski deficit iznosi 97.419.254 dinara i biće pokriven od prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina, u istom iznosu.

Budžet je obrazložio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački:

- Danas smo usvojili budžet, kao najvažniji dokument u godini, koji je i praktično osnova za nastavak svih kapitalnih projekata, ali i uslovno rečeno, mnogo manjih projekata, koji su od velikog značaja za naše građane. Ponosan sam na činjenicu da smo u velikoj meri razgovarali sa ljudima i da smo na osnovu toga odredili prioritete za narednu godinu.

Opštini je važno da nastavi započete kapitalne projekte, to se pre svega odnosi na radove na Trgu slobode, završne radove na Domu kulture u Srbobranu, nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže i da pokušamo obezbediti bar početna sredstva za izgradnju fabrike vode u Srbobranu, što će biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Među prioritetne poslove, svakako, spada nastavak rekonstrukcije i sanacije lokalne putne infrastrukture, pre svega ulica u Srbobranu. Naravno, tu ne isključujem Turiju i Nadalj, iako su tamo ulice u prethodnom periodu u velikoj meri rehabilitovane. U ova dva naselja su obnovljene ukupno 22 ulice, uz još 5 - 6 ulica u Srbobranu, tako da je potrebno nastaviti taj posao kako bi se poboljšala infrastruktura i podigla bezbednost u saobraćaju. Želimo da se nađemo u situaciji da imamo od 70 do 80 odsto ulica koje su potpuno obnovljene.

Opština nastavlja da subvencioniše sve kao i u prethodnoj godini, tu spada subvencionisani prevoz za naše građane na teritoriji opštine Srbobran, nastavićemo da podržavamo mlade, sportiste i sportske klubove, i sve ono što se u prethodnom periodu pokazalo kao dobro ulaganje, gde svakako jesu stipendije za nadarene studente, programi podrške mladim roditeljima, pokloni za novorođenu decu, i ono na šta smo posebno ponosni, a to su subvencije za vantelesnu oplodnju, jer želimo da popravimo demografsku sliku u našoj opštini.

Ulaganja u škole su, takođe, planirana, iako je stanje generalno dobro. Imamo nekoliko problema koje trebamo da rešimo, prvenstveno to je krov u Osnovnoj školi 'Vuk Кaradžić', za koju smo opredelili sredstva u budžetu za narednu godinu. Naravno reč je o udruženim sredstvima, kompanija NIS će obezbediti 8 miliona dinara, dok će ostatak do 14 miliona obezbediti Opština Srbobran, i tako ćemo rešiti ovaj, možda već, decenijski problem. Takođe, delegiraćemo projekat Ministarstvu za javna ulaganja što se tiče rekonstrukcije OŠ 'Jovan Jovanović Zmaj'. U Nadalju su radovi u toku i očekujemo da u nekoliko narednih meseci, posle krova, bude obnovljena i kompletna fasada škole 'Žarko Zrenjanin Uča'. U turijskoj školi je dosta urađeno ove godine i u pravcu održavanja objekta će se nastaviti rad ove godine.

Program koji je delegiran ispred Doma zdravlja 'Dr Đorđe Bastić' smo u potpunosti usvojili i radićemo po njemu. Ostaje prvenstveni cilj da naši građani i dalje imaju kvalitetan nivo primarne zdravstvene zaštite, ali i više od toga, ako je moguće. Ove godine smo dobili vredne donacije, u značajnoj meri smo obnovili dijagnostičke aparate u Domu zdravlja, i samim tim imamo mogućnost da možda još nekim lekarima subvencionišemo specijalizacije, da tako razmišljamo o budućnosti, kako bi naš Dom zdravlja zadržao ovaj visok nivo usluga. Podsetiću, naš Dom zdravlja je ocenjen kao jedan od najboljih u Srbiji, hteli to neki da priznaju ili ne, imamo kvalitetan i obrazovan kadar, i slobodno mogu reći da menadžment radi dobro. Naravno da neke stvari mogu biti bolje, zato smo tu i potrudićemo se da ih poboljšamo.

Кad je u pitanju socijalna zaštita, tu smo, takođe, opština koja se može ponositi sa tim koliko izdvaja za brigu o ljudima. Nastavićemo da podržavamo Udruženje 'Biser', osobe sa invaliditetom i mentalno nedovoljno razvijene osobe, kako bi imali rane tretmane i kako bi se nastavio rad defektologa, psihologa i svih drugih usluga koje vrše zaposleni u Udruženju, naravno u ime lokalne samouprave, jer je jedina licencirana organizacija da to radi kod nas. Za sve to smo opredelili sredstva, čak i veća nego u ovoj godini.

Ista je situacija i sa socijalnom politikom, sa namerom da zadržimo nivo koji je i do sad postojao srazmerno su uvećana sredstva, trudili smo se da prihvatimo sve zahteve institucija čiji je osnivač Opština Srbobran, kao i onih sa kojima blisko sarađujemo. Svi predlozi su bili argumentovani i kao takvi su prihvaćeni, i ja se nadam da ćemo shodno s tim dobro funkcionisati u narednoj godini, kao što je to bio slučaj u ovoj.

U nastavku poslednjeg zasedanja u 2023. godini, Skupština opštine Srbobran usvojila je Program uređivanja građevinskog zemljišta na teritoriji opštine Srbobran za 2024. godinu, Odluku o realizaciji budžeta opštine Srbobran u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za 2024. godinu, zatim Кadrovski plan Opštinske uprave Srbobran i pravobranilaštva opštine Srbobran za 2024. godinu, Odluku o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije naselja Srbobran, Plan detaljne regulacije opštinskog puta Nadalj - Temerin, i Odluku o lokalnim komunalnim taksama.

Skupštinska većina donela je i Odluku o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju opštine Srbobran, Odluku o postavljanju spomenika Stevanu Vladislavu Кaćanskom - Starom Bardu, Odluku o finansiranju boravka učenika u Istraživačkoj stanici Petnica, zatim Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata u opštini Srbobran za period od 2023. do 2027. godine, izmenjeni i dopunjeni Program otuđenja i davanja u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini u opštini Srbobran, kao i saglasnosti na Godišnji program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća "Graditelj" za 2024. godinu.

Sednica lokalnog parlamenta, XXXVIII, završena je odborničkim pitanjima. 

Postavio: Administrator dana 2023.12.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen