Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

REZULTATI KONKURSA ZA PESNI─îKU NAGRADU „MILAN DUN─ÉERSKIÔÇŁ 2024


┼Żiri u sastavu, dr Ana Stjelja (predsednica), dr ─îila Utaši i dr Hargita Horvat Futo 1. februara 2024. godine nakon odr┼żane onlajn sednice doneo je slede─çu odluku:


 
I. Kategorija – Srednjoškolci – pesme na srpskom jeziku
 
1. mesto
Šifra: 27D05: Anticipacija
Uglješa Surdu─Źki (Nadalj)
Ekonomsko-trgovinska škola, Be─Źej
 
2. mesto
Ljubavjebudu─çnost: Pjesma budu─çnosti
Danis D┼żaferagi─ç (Tuzla)
Gimnazija „Meša Selimovi─ç“, Tuzla
 
3. mesto
Lipa: LIPA
Pavle Pribi─ç (Novi Sad)
Gimnazija “Laza Kosti─ç“, Novi Sad
 
III. Kategorija – Studenti ÔÇĺ pesme na srpskom jeziku
 
1. mesto
Avis Rara: Gavran
Tanja Maleti─ç (Novi Beograd)
Filološki fakultet, Beograd
 
2. mesto
Plavi masla─Źak: Su─Ĺeni
Jovana Kne┼żevi─ç (Kaona)
Pedagoški fakultet, U┼żice
 
3. mesto
PANDJO4: ┼Żivot u par─Źadima
Samir Sulji─ç (Sladna)
Fakultet Elektrotehnike, Tuzla
 
OBRAZLO┼ŻENJE ZA NAJBOLJU PESMU
NA KONKURSU ZA DODELU NAGRADE „MILAN DUN─ÉERSKI” 2024.
Na ovogodišnji konkurs za dodelu pesni─Źke nagrade „Milan Dun─Ĺerski“ prispelo je znatno manje radova nego prethodnih godina. ─îinjenica da su mladi (i srednjoškolci i studenti) bili manje zainteresovani za pisanje poezije direktno je posledica duhovnog stanja u društvu. Odsustvo motivacije i ┼żelje za kreativnim izrazom ozbiljan je pokazatelj da su mlade generacije postale apati─Źne, bezvoljne i bez neke jasne vizije budu─çnosti. Sve njihove dileme i nedoumice, ┼żivotni problemi sa kojima su oni i njihove porodice suo─Źeni, reflektovali su se i na poeziju. Kao da je njihov mladi glas zanemeo. I to sa razlogom. Nekada je i ─çutnja jasan znak i nedvosmislena poruka.
 
KATEGORIJA SREDNJA ŠKOLA
Umetni─Źki najuspelija i humanisti─Źki misaono najdublja pesma jeste pesma pod naslovom „Anticipacija“ (Šifra: 27D05) ─Źiji je autor Uglješa Surdu─Źki iz Nadalja kod Be─Źeja. Ova, nešto du┼ża pesma, u pravom smislu odgovara na zadatu temu iz svog naslova – a to je anticipacija – odnosno kako jedno mlado bi─çe opa┼ża ovaj svet, te kako sebe do┼żivljava u odnosu na svoje, reklo bi se bezbri┼żno detinjstvo koje je prošlo i koje se nikada više ne─çe vratiti, ali i kako naslu─çuje budu─çnost. Ova pesma odra┼żava slo┼żenu interakciju izme─Ĺu detinjstva i odraslog doba, obuhvatajuc╠üi pesnikovo introspektivno putovanje. Pesnik svoju pesmu otpo─Źinje ispovednim stihovima tako što priznaje postojanje razigranog deteta u sebi, upuštajuc╠üi se u metafori─Źku igru ┼żivota. Ponavljajuc╠üi motiv grljenja, pesnik zapravo sugeriše unutrašnje pomirenje izme─Ĺu prošlosti i sadašnjosti, što mo┼że da simbolizuje samosaosec╠üanje i svakako, za njegov uzrast, visoku samosvest. Izvinjenje za senke koje su predmet pretvorile u pepeo i prah aludira na uticaj ┼żivotnih izazova i poteškoc╠üa. Uprkos svim poteško─çama na njegovom ┼żivotnom putu, pesnik daje obec╠üanje samom sebi da ─çe sa─Źuvati to maleno, nevino bi─çe u ─Źijoj se ko┼żi najbolje ose─çao, i u ─Źijem dobu je bio najsre─çniji. ┼Żelja da se vreme vrati i povrati nevinost i radost detinjstva uvodi temu nostalgije i ─Źe┼żnje za jednostavnošc╠üu ┼żivota. Pesnik priznaje uticaj nekadašnjeg „ja”, prepoznajuc╠üi gubitak de─Źije radosti te jasno izdefinisanu svest o teretu odrastanja. Pozivanje na medveda, koji predstavlja simbol udobnosti (u ko┼żi deteta) i razigranosti, samo poja─Źava vezu sa detinjstvom. Razigrane aktivnosti, kao što su vo┼żnja, skakanje, puzanje i jurenje za repom, predstavljaju bezbri┼żnu prirodu mladosti u suprotnosti sa odgovornostima i slo┼żenošc╠üu odraslog doba. Pesma se odvija kroz prepoznavanje tereta i izazova sa kojima se ljudi suo─Źavaju u odraslom dobu. Pesnik nam kroz svoje pesni─Źko naratorstvo poru─Źuje da silno ┼żeli da se oslobodi onih suvoparnih, cikli─Źnih obrazaca ponašanja odraslih, te da povrati onu nasušnu radoznalost deteta i iskrice njegove razbuktale mašte. Pominjanje senke koja pada na krug i potrebe za prevazila┼żenjem traume unosi mra─Źniji element u ovu pesmu. S druge strane, poziv da crna izbledi i ustupi mesto crvenoj sugeriše putovanje ka duhovnom zaceljivanju i transformaciji. U završnim stihovima, pesnik se vrac╠üa slici tu┼żnog deteta u sebi, naglašavajuc╠üi ─Źe┼żnju za onom prepoznatljivom i iskonskom de─Źjom energijom i radošc╠üu. ┼Żelja da produ┼żi svoje detinjstvo, ujedno ozna─Źava potragu za ravnote┼żom i integracijom – harmoni─Źan su┼żivot deteta i odraslog „ja”. U svojoj pesmi, pesnik putuje stazama sopstvenog detinjstva, usput skupljaju─çi one najdra┼że uspomene, kako bi ih sa─Źuvao od zaborava ili ih pak iskoristio u neko okrutnije vreme koje tek predstoji.
 
KATEGORIJA FAKULTET
U ovoj kategoriji, umetni─Źki najuspelija i humanisti─Źki misaono najdublja pesma je pesma pod naslovom „Gavran” (šifra AVIS RARA) ─Źiji je autor Tanja Maleti─ç iz Beograda. Ovo je suštinski introspektivna pesma koja se bavi temama egzistencijalizma i potrage za smislom u svetu okaljanom ravnodušnošc╠üu, pohlepom i besmislom „savršenog” ┼żivota. Upotreba vrlo ┼żivih, ali mra─Źnih slika (gotovo distopijskih), dodaje misteriozan ton ─Źitavom pesni─Źkom narativu. Gavran je oli─Źenje demonske sile koja sve ono dobro, iskreno i autenti─Źno ┼żeli da povu─Źe na dno, u sam ponor pakla. Pesnikinja vrlo hrabro iznosi kritiku na ra─Źun onih koji su svoje vrednosti i ideale menjali za materijalnu korist. Pesnikinja dovodi u pitanje vrednost te┼żnji ka slavi i priznanjima, naglašavajuc╠üi dubok ose─çaj praznine koja ─Źesto prati takva dostignuc╠üa. Pesma podsti─Źe introspekciju i naglašava samosvest, sugerišuc╠üi da se prava srec╠üa ne nalazi u spoljašnjim i materijalnim vrednostima, vec╠ü u ne─Źijoj povezanosti sa autenti─Źnošc╠üu i odlikama jednog vrlog ─Źoveka. Ponavljajuc╠üi motiv prozora od slonova─Źe, pesnikinja sa ironijom gleda na sve one koji su dušu prodali za malo materijalnog u┼żitka. Ovaj pojam je poja─Źan kontrastom izme─Ĺu prozora od slonova─Źe i betonskog kraljevstva, gde preovla─Ĺuju društvena o─Źekivanja i materijalizam. Pesma istra┼żuje i stvarala─Źku borbu i istrajnost u toj borbi. Kako pesma napreduje, pesnikinja sve više razmišlja o smrti i prolaznoj prirodi ┼żivota. Postoji osec╠üaj rezignacije i prihvatanja neizbe┼żnog, ali i odlu─Źnost da se tra┼żi cilj ─Źak i u suo─Źavanju sa neizvesnošc╠üu. Završni stihovi daju ┼żivopisnu sliku pustog sveta u kome su snovi izbledeli, sre─ça samo daleko sec╠üanje, a potraga za ─Źovekom mu─Źni poduhvat. U ovoj pesmi autorka naglašava zagonetnu i neuhvatljivu prirodu potrage za zna─Źenjem i smislom postojanja. Pesma „Gavran” poziva na ispitivanje egzistencijalnih tema, pozivajuc╠üi ─Źitaoce da razmisle o sopstvenim vrednostima i te┼żnjama u potrazi za istinskom srec╠üom, u svetu koji se ponekad mo┼że ─Źiniti besmislenim. Autenti─Źna upotreba simbolike i bogatstvo pesni─Źkih slika doprinosi dubini i rezonanciji same pesme koja, nesumnjivo, na ─Źitaoca ostavlja dubok trag.
 
Dr Ana Stjelja


 

Postavio: Administrator dana 2024.02.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 82
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen