Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4276/rezultati-konkursa-za-pesniku-nagradumilan-dunerski2024/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewREZULTATI KONKURSA ZA PESNI─îKU NAGRADU „MILAN DUN─ÉERSKIÔÇŁ 2024


┼Żiri u sastavu, dr Ana Stjelja (predsednica), dr ─îila Utaši i dr Hargita Horvat Futo 1. februara 2024. godine nakon odr┼żane onlajn sednice doneo je slede─çu odluku:


 
I. Kategorija – Srednjoškolci – pesme na srpskom jeziku
 
1. mesto
Šifra: 27D05: Anticipacija
Uglješa Surdu─Źki (Nadalj)
Ekonomsko-trgovinska škola, Be─Źej
 
2. mesto
Ljubavjebudu─çnost: Pjesma budu─çnosti
Danis D┼żaferagi─ç (Tuzla)
Gimnazija „Meša Selimovi─ç“, Tuzla
 
3. mesto
Lipa: LIPA
Pavle Pribi─ç (Novi Sad)
Gimnazija “Laza Kosti─ç“, Novi Sad
 
III. Kategorija – Studenti ÔÇĺ pesme na srpskom jeziku
 
1. mesto
Avis Rara: Gavran
Tanja Maleti─ç (Novi Beograd)
Filološki fakultet, Beograd
 
2. mesto
Plavi masla─Źak: Su─Ĺeni
Jovana Kne┼żevi─ç (Kaona)
Pedagoški fakultet, U┼żice
 
3. mesto
PANDJO4: ┼Żivot u par─Źadima
Samir Sulji─ç (Sladna)
Fakultet Elektrotehnike, Tuzla
 
OBRAZLO┼ŻENJE ZA NAJBOLJU PESMU
NA KONKURSU ZA DODELU NAGRADE „MILAN DUN─ÉERSKI” 2024.
Na ovogodišnji konkurs za dodelu pesni─Źke nagrade „Milan Dun─Ĺerski“ prispelo je znatno manje radova nego prethodnih godina. ─îinjenica da su mladi (i srednjoškolci i studenti) bili manje zainteresovani za pisanje poezije direktno je posledica duhovnog stanja u društvu. Odsustvo motivacije i ┼żelje za kreativnim izrazom ozbiljan je pokazatelj da su mlade generacije postale apati─Źne, bezvoljne i bez neke jasne vizije budu─çnosti. Sve njihove dileme i nedoumice, ┼żivotni problemi sa kojima su oni i njihove porodice suo─Źeni, reflektovali su se i na poeziju. Kao da je njihov mladi glas zanemeo. I to sa razlogom. Nekada je i ─çutnja jasan znak i nedvosmislena poruka.
 
KATEGORIJA SREDNJA ŠKOLA
Umetni─Źki najuspelija i humanisti─Źki misaono najdublja pesma jeste pesma pod naslovom „Anticipacija“ (Šifra: 27D05) ─Źiji je autor Uglješa Surdu─Źki iz Nadalja kod Be─Źeja. Ova, nešto du┼ża pesma, u pravom smislu odgovara na zadatu temu iz svog naslova – a to je anticipacija – odnosno kako jedno mlado bi─çe opa┼ża ovaj svet, te kako sebe do┼żivljava u odnosu na svoje, reklo bi se bezbri┼żno detinjstvo koje je prošlo i koje se nikada više ne─çe vratiti, ali i kako naslu─çuje budu─çnost. Ova pesma odra┼żava slo┼żenu interakciju izme─Ĺu detinjstva i odraslog doba, obuhvatajuc╠üi pesnikovo introspektivno putovanje. Pesnik svoju pesmu otpo─Źinje ispovednim stihovima tako što priznaje postojanje razigranog deteta u sebi, upuštajuc╠üi se u metafori─Źku igru ┼żivota. Ponavljajuc╠üi motiv grljenja, pesnik zapravo sugeriše unutrašnje pomirenje izme─Ĺu prošlosti i sadašnjosti, što mo┼że da simbolizuje samosaosec╠üanje i svakako, za njegov uzrast, visoku samosvest. Izvinjenje za senke koje su predmet pretvorile u pepeo i prah aludira na uticaj ┼żivotnih izazova i poteškoc╠üa. Uprkos svim poteško─çama na njegovom ┼żivotnom putu, pesnik daje obec╠üanje samom sebi da ─çe sa─Źuvati to maleno, nevino bi─çe u ─Źijoj se ko┼żi najbolje ose─çao, i u ─Źijem dobu je bio najsre─çniji. ┼Żelja da se vreme vrati i povrati nevinost i radost detinjstva uvodi temu nostalgije i ─Źe┼żnje za jednostavnošc╠üu ┼żivota. Pesnik priznaje uticaj nekadašnjeg „ja”, prepoznajuc╠üi gubitak de─Źije radosti te jasno izdefinisanu svest o teretu odrastanja. Pozivanje na medveda, koji predstavlja simbol udobnosti (u ko┼żi deteta) i razigranosti, samo poja─Źava vezu sa detinjstvom. Razigrane aktivnosti, kao što su vo┼żnja, skakanje, puzanje i jurenje za repom, predstavljaju bezbri┼żnu prirodu mladosti u suprotnosti sa odgovornostima i slo┼żenošc╠üu odraslog doba. Pesma se odvija kroz prepoznavanje tereta i izazova sa kojima se ljudi suo─Źavaju u odraslom dobu. Pesnik nam kroz svoje pesni─Źko naratorstvo poru─Źuje da silno ┼żeli da se oslobodi onih suvoparnih, cikli─Źnih obrazaca ponašanja odraslih, te da povrati onu nasušnu radoznalost deteta i iskrice njegove razbuktale mašte. Pominjanje senke koja pada na krug i potrebe za prevazila┼żenjem traume unosi mra─Źniji element u ovu pesmu. S druge strane, poziv da crna izbledi i ustupi mesto crvenoj sugeriše putovanje ka duhovnom zaceljivanju i transformaciji. U završnim stihovima, pesnik se vrac╠üa slici tu┼żnog deteta u sebi, naglašavajuc╠üi ─Źe┼żnju za onom prepoznatljivom i iskonskom de─Źjom energijom i radošc╠üu. ┼Żelja da produ┼żi svoje detinjstvo, ujedno ozna─Źava potragu za ravnote┼żom i integracijom – harmoni─Źan su┼żivot deteta i odraslog „ja”. U svojoj pesmi, pesnik putuje stazama sopstvenog detinjstva, usput skupljaju─çi one najdra┼że uspomene, kako bi ih sa─Źuvao od zaborava ili ih pak iskoristio u neko okrutnije vreme koje tek predstoji.
 
KATEGORIJA FAKULTET
U ovoj kategoriji, umetni─Źki najuspelija i humanisti─Źki misaono najdublja pesma je pesma pod naslovom „Gavran” (šifra AVIS RARA) ─Źiji je autor Tanja Maleti─ç iz Beograda. Ovo je suštinski introspektivna pesma koja se bavi temama egzistencijalizma i potrage za smislom u svetu okaljanom ravnodušnošc╠üu, pohlepom i besmislom „savršenog” ┼żivota. Upotreba vrlo ┼żivih, ali mra─Źnih slika (gotovo distopijskih), dodaje misteriozan ton ─Źitavom pesni─Źkom narativu. Gavran je oli─Źenje demonske sile koja sve ono dobro, iskreno i autenti─Źno ┼żeli da povu─Źe na dno, u sam ponor pakla. Pesnikinja vrlo hrabro iznosi kritiku na ra─Źun onih koji su svoje vrednosti i ideale menjali za materijalnu korist. Pesnikinja dovodi u pitanje vrednost te┼żnji ka slavi i priznanjima, naglašavajuc╠üi dubok ose─çaj praznine koja ─Źesto prati takva dostignuc╠üa. Pesma podsti─Źe introspekciju i naglašava samosvest, sugerišuc╠üi da se prava srec╠üa ne nalazi u spoljašnjim i materijalnim vrednostima, vec╠ü u ne─Źijoj povezanosti sa autenti─Źnošc╠üu i odlikama jednog vrlog ─Źoveka. Ponavljajuc╠üi motiv prozora od slonova─Źe, pesnikinja sa ironijom gleda na sve one koji su dušu prodali za malo materijalnog u┼żitka. Ovaj pojam je poja─Źan kontrastom izme─Ĺu prozora od slonova─Źe i betonskog kraljevstva, gde preovla─Ĺuju društvena o─Źekivanja i materijalizam. Pesma istra┼żuje i stvarala─Źku borbu i istrajnost u toj borbi. Kako pesma napreduje, pesnikinja sve više razmišlja o smrti i prolaznoj prirodi ┼żivota. Postoji osec╠üaj rezignacije i prihvatanja neizbe┼żnog, ali i odlu─Źnost da se tra┼żi cilj ─Źak i u suo─Źavanju sa neizvesnošc╠üu. Završni stihovi daju ┼żivopisnu sliku pustog sveta u kome su snovi izbledeli, sre─ça samo daleko sec╠üanje, a potraga za ─Źovekom mu─Źni poduhvat. U ovoj pesmi autorka naglašava zagonetnu i neuhvatljivu prirodu potrage za zna─Źenjem i smislom postojanja. Pesma „Gavran” poziva na ispitivanje egzistencijalnih tema, pozivajuc╠üi ─Źitaoce da razmisle o sopstvenim vrednostima i te┼żnjama u potrazi za istinskom srec╠üom, u svetu koji se ponekad mo┼że ─Źiniti besmislenim. Autenti─Źna upotreba simbolike i bogatstvo pesni─Źkih slika doprinosi dubini i rezonanciji same pesme koja, nesumnjivo, na ─Źitaoca ostavlja dubok trag.
 
Dr Ana StjeljaPowered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign