Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zakupljen prostor

POJA─îAN INSPEKCIJSKI NADZOR!


U cilju unapre─Ĺenja zaštite od po┼żara na otvorenom prostoru, Štab za vanredne situacije opštine Srbobran pozvao je sve gra─Ĺane na odgovorno ponašanje prilikom boravka u prirodi, na poljima i u šumama, kako bi se maksimalno smanjio rizik od pojave vatrene stihije.


"Zakonom o zaštiti od po┼żara (─Źlan 50.) zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje sme─ça na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zapre─çena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000.000 dinara, a za fizi─Źka lica 10.000 dinara. Tako─Ĺe, ─Źlanom 46. istog zakona zabranjeno je lo┼żenje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odre─Ĺenim i za to obele┼żenim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od po┼żara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zapre─çena je kazna za fizi─Źka lica od 10.000 do 50.000 dinara", saopštio je Štab za vanredne situacije.

Ina─Źe, od po─Źetka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano je ukupno 1.492 po┼żara na otvorenom prostoru, što je enormno pove─çanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih po┼żara bipo 226. Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 po┼żara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih po┼żara. Na lokalizaciji i likvidaciji po┼żara na otvorenom prostoru samo u toku februara meseca evidentirano je 3.795 anga┼żovanja pripadnika vatrogasno - spasila─Źkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila. Po┼żari na otvorenom prostoru veoma brzo se šire i zahvataju velike površine, zbog ─Źega predstavljaju realnu opasnost po nastanak ve─çe materijalne štete na gra─Ĺevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po ┼żivote gra─Ĺana.

U cilju suzbijanja po┼żara bi─çe poja─Źan inspekcijski nadzor, a posebna pa┼żnja bi─çe usmerena na kriti─Źne lokacije gde naj─Źeš─çe dolazi do po┼żara na otvorenom. 

Postavio: Administrator dana 2024.02.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 75
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen