Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4281/pojaan-inspekcijski-nadzor/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewPOJA─îAN INSPEKCIJSKI NADZOR!


U cilju unapre─Ĺenja zaštite od po┼żara na otvorenom prostoru, Štab za vanredne situacije opštine Srbobran pozvao je sve gra─Ĺane na odgovorno ponašanje prilikom boravka u prirodi, na poljima i u šumama, kako bi se maksimalno smanjio rizik od pojave vatrene stihije.


"Zakonom o zaštiti od po┼żara (─Źlan 50.) zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje sme─ça na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zapre─çena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000.000 dinara, a za fizi─Źka lica 10.000 dinara. Tako─Ĺe, ─Źlanom 46. istog zakona zabranjeno je lo┼żenje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odre─Ĺenim i za to obele┼żenim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od po┼żara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zapre─çena je kazna za fizi─Źka lica od 10.000 do 50.000 dinara", saopštio je Štab za vanredne situacije.

Ina─Źe, od po─Źetka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano je ukupno 1.492 po┼żara na otvorenom prostoru, što je enormno pove─çanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih po┼żara bipo 226. Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 po┼żara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih po┼żara. Na lokalizaciji i likvidaciji po┼żara na otvorenom prostoru samo u toku februara meseca evidentirano je 3.795 anga┼żovanja pripadnika vatrogasno - spasila─Źkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila. Po┼żari na otvorenom prostoru veoma brzo se šire i zahvataju velike površine, zbog ─Źega predstavljaju realnu opasnost po nastanak ve─çe materijalne štete na gra─Ĺevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po ┼żivote gra─Ĺana.

U cilju suzbijanja po┼żara bi─çe poja─Źan inspekcijski nadzor, a posebna pa┼żnja bi─çe usmerena na kriti─Źne lokacije gde naj─Źeš─çe dolazi do po┼żara na otvorenom.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign