Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Crna hronika

PREMINULA MILENA ŠURJANOVIĆ


Književnica, rodom iz Srbobrana, zavičajni pisac, Milena Šurjanović preminula je 28.02. u Novom Sadu, u 94.godini. Sahrana autorke, između ostalog, knjige "Ključ od kapije" je 01.marta u 14.00h na pravoslavnom groblju u Srbobranu.


Milena Šurjanović rodjena je u Srbobranu, u porodici Kaćanski. Školovala se u Srbobranu, Novom Sadu i Beogradu, gde je diplomirala na Prirodnomatematičkom fakultetu (grupa hemija), a magistrirala na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu.


Kao profesor hemije predavala je u osnovnoj i srednjoj školi i na Prirodnomatematičkom fakultetu (Metodika nastave hemije). Pored toga što je u Medjuopštinskom prosvetno-pedagoškom zavodu u Novom Sadu radila kao prosvetni savetnik za hemiju, Milena Šurjanović potpisuje niz radova u stručnim publikacijama i učestvuje na seminarima i savetovanjima. Sa svojim koautorima objavila je više udžbenika i priručnika za osnovnu i srednju školu.

Ključ od kapije


Ova knjiga je intimni album starinskih slika, lični herbarijum biljaka koje sećaju na detinjstvo, hronika palanačkog groblja, filozofija palanke, ženskim rukopisom ispisan spomenar, autobiografija o drugima.
U sećanju se čuvaju svi koji su dolazili i prolazili kroz kuću Kaćanskih, odlazili iz nje obeleženi Babinim blagoslovom.Ovu knjigu po minucioznosti opisa možemo razlikovati odUgrinovljeve priče “Stara porodična kuća”, po toplini svedočenja o ljudskim sudbinama razlikuje se od hronike palanačkog života kod Isidore Sekulić, a po uraslosti u salaÅ¡arsku zemlju i ljubavi prema ravnici predana je i strasnija nego proza Veljka Petrovića
Milena Šurjanović ne daje samo likove i atmosferu , nego i rezon i porodičnu tradiciju kao nenametljiv primer kako je nekad bilo,jer je samo tako moglo biti.
Uprkos brojnim likovima koji prolaze kroz vizuru autorke, neskrivena naklonost, divljenje, poštovanje i zahvalnost izriče se ocu porodice. On je prikazan kao stabilna glava kuće koja patrijarhalno, mudro odlučuje o budućnosti, prekoreva, prašta i upućuje.Na delu je idealni patrijarhat koji je okupljajući, raspoređujući, prosuđujući i prećutkujući usmeravao. Koji je zaduživao buduće generacije i ostavljao u nasledstvo ne samo materijalno, nego sve ono što nazvamo ponosom na svoje pretke.
“Ne postavljati sebe kao uzor,nego prihvatati uzor nekog drugog i živeti za druge, znači da tvoji koji umiru, ne umiru zauvek. A to znači stati na kamen večnosti, ” reči su jednog teologa o naÅ¡em odnosu prema precima .

Minja Stanić,
profesor književnosti


Dobitnik je važnih priznanja: Srpskog hemijskog društva, Instituta za hemiju u Novom Sadu, Ministarstva kulture Bugarske, Zavoda za školsku opremu u Zagrebu.


Za rad na podizanju naučnog podmlatka (Pokret »Nauku mladima«) dobila je priznanja uglednih institucija bivše Jugoslavije, Republike Srbije i AP Vojvodine. Za rad u struci nagradjena je Oktobarskom nagradom grada Novog Sada, l970. i Ordenom rada sa srebrnim vencem, 1977. godine.
U svim tim minulim vremenima ispisivala je kratke priče i zapise o usudu bližnjih sa siluetama ravničarskih predela.i, evo, svojim knjigama otvara tu obeleženu ravničarsku ličnu, sasvim ličnu fatamorganu, bez retuša. 

Postavio: Administrator dana 2024.02.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 59
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen