Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zakupljen prostor

POVOLJNI KREDITI ZA POLJOPRIVREDNIKE


Ministarstvo poljoprivrede Vlade Republike Srbije i Banka Poštanska štedionica ponudili su gazdinstvima nov i vrlo povoljan način da dođu do mehanizacije, sadnog materijala, đubriva i svega drugog što je potrebno za biljnu ili stočarsku proizvodnju, a u pitanju su krediti za poljoprivrednike po najnižim kamatnim stopama, uz grejs period i dogovor o načinu otplate.


Lokalna samouprava se uključila u ovaj, kako je ocenjeno, odličan način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima sa namerom da svi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava (PG) u Srbobranu, Turiji i Nadalju, bez obzira kojim vidom proizvodnje se bave, budu dobro informisani o konkursu. Mesne zajednice u sva tri naseljena mesta opštine Srbobran stoje na raspolaganju vlasnicima PG za sve informacije, i za ostvarivanje kontakta sa Poštanskom štedionicom.

Telefoni kancelarija sekretara mesnih zajednica su:

  • MZ Srbobran: 021 730 133 – Darinka Moldovanov,
  • MZ Turija: 021 2237 016 – Miroslav Radosavljev,
  • MZ Nadalj: 021 2239 004 – Đurđica Golub.

Uslovi za konkurisanje su jednostavni, sva registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu konkurisati, s tom razlikom da će krediti za poljoprivrednike imati različite kamatne stope. Žene vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, kao i muškarci do 40 godina starosti, pozajmljeni novac vraćaju sa minimalnom kamatom od 1 odsto, dok će za sve ostale važiti kamata od 3 odsto godišnje.

Važno je napomenuti da krediti za poljoprivrednike do 2 miliona dinara trebaju samo meničnu garanciju, dok će za veće iznose i maksimalan od 6 miliona, biti potrebno da se obezbedi zalog u vidu pokretne ili nepokretne imovine. U slučaju kupovine traktora, ili neke druge vredne mašine, ona sama može biti garancija. Ukoliko se podnosiocu zahteva odobri kredit, a osnovni uslov je da je kreditno sposoban, plan otplate je 3 do 5 godina, rate mogu da budu mesečne, tromesečne, šestomesečne ili godišnje, kako se već dogovori, uz mogućnost grejs perioda.

Krediti za poljoprivrednike, subvencionisani od strane ministarstva, imaju i druge pogodnosti, jedna od njih je da nije potrebno učešće uzimaoca kredita. Sredstva se odobravaju namenski, ne dobija se keš već je potrebno priložiti predračun za kupovinu, a konkurs dozvoljava nabavku skoro svega u svim vrstama poljoprivredne proizvodnje. Pored biljne proizvodnje, nabavke mašina, semena, đubriva, hemije, goriva, repromaterijala i dr; važno je istaći i podršku stočarskoj proizvodnji, odnosno moguće je kreditirana nabavka junadi, hrane, i svega drugog što bi pospešilo razvoj ove grane poljoprivrede.

Konkurs je u toku, krediti će se odobravati kako zahtevi budu pristizali sve do oktobra meseca 2024. godine, ili dok se ne utroše opredeljena sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2024.03.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen