Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

PLAVI KRUG U AKCIJI POVODOM SVETSKOG DANA ZDRAVLJA


Nizom već pripremljenih akcija Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug" iz Srbobrana obeležiće 07. april - Svetski dan zdravlja. Preventivni pregledi već od 25.03.


Nizom već pripremljenih akcija Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug" iz Srbobrana obeležiće 07. april - Svetski dan zdravlja.

"U opštini Srbobran više od 1.200 osoba ima dijagnozu ove bolesti, čak 9 % od celokupnog broja stanovništva. Stvarni broj je znatno veći. Od ukupno obolelih u našoj opštini, 2 % su praktično slepi, oko 2,4 % su doživeli neku vrstu amputacije, skoro 15 % obolelih ima ozbiljne kardiovaskularne posledice, a 4,5 % ima izražene bubrežne probleme. Oko 10 % leči se od neuropatije. Više od 70 % dijabetičara ima još najmanje jednu hroničnu bolest.

U Vojvodini od šećerne bolesti boluje oko 300.000 osoba, najviše u Srbiji. U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 osoba, ili 12 % odraslog stanovništva.

U svetu više od 540 miliona osoba živi sa dijabetesom, bolesti koja je odgovorna za 6,7 miliona smrti u 2021. godini.

DIJABETES SE MOŽE PREVENIRATI I USPEŠNO LEČITI!

Najbolji lek je PREVENTIVA; edukacija stanovništva, balansirana ishrana, obavezna fizička aktivnost, regulisana telesna težina. Postoji veliki prazan prostor koji se može uspešno popuniti boljim i većim angažovanjem svih institucija, od lokalnih do republičkih.

Zahvaljujući razumevanju Opštine Srbobran i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti 'Plavi krug' osposobljeno je za aktivan preventivnio-edukativni rad tokom cele godine. Za ono što planiramo na ovom polju očekujemo još snažniju podršku, jer će ona u budućnosti doneti bolju zdravstvenu sliku društva. Edukacijom i preventivnim radom bitno utičemo i na ostala hronična, nezarazna obolenja i stanja, a pre svega na maligna i kardiovaskularna obolenja. Pozivamo celokupno stanovništvo opštine Srbobran da proveri 'koliko je slatko', navodi se u najavi akcija "Plavog kruga".

Dijabetes – šećerna bolest (Diabetes Mellitus), jedna je od najčešćih hroničnih, nezaraznih bolesti, predstavlja veliki javno zdravstveni problem, kao i veliki individualni, opšte društveni, socijalni i ekonomski problem.

RASPORED BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

od 25. marta do 02. aprila, svakodnevno od 08.00 do 11.00 časova - Apoteka Doma zdravlja

03. april od 09.30 časova - prostorije Udruženja penzionera Srbobran

05. april od 08.30 časova - prostorije Udruženja za pomoć MNRO "Biser"

06. april od 08.30 časova - prostorije Mesne zajednice Nadalj

07. april od 16.00 časova - prostorije Udruženja žena Nadalj

Akrtivisti "Plavog kruga" svakom zainteresovanom građanninu izmeriće nivo šećera u krvi, krvni pritisak i pulsoksimetriju, uz podelu edukativnog materijala i pregršt vrednih saveta za zdrav život. 

Postavio: Administrator dana 2024.03.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 43
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen