Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

GRADIĆE SE DEČIJA IGRALIŠTA U SVA TRI MESTA NAŠE OPŠTINE


Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Кisić uručila je predstavnicima 68 lokalnih samouprava ugovore o sufinansiranju lokalnih pronatalitetnih mera i projekata, za koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i ove godine izdvojilo 400 miliona dinara. Opštini Srbobran za projekat izgradnje dečijih igrališta u Turiji, Nadalju i Srbobranu, na Trgu Slobode odobreno je ukupno 5.391.915 dinara.


"Lokalne samouprave su najbolji i najznačajniji partner Ministarstva, pa smo i ove godine izdvojili gotovo polovinu našeg budžeta, da zajedno sprovodimo pronatalitetne mere. U pitanju je čitav spektar različitih aktivnosti koje ćemo zajedno realizovati i jako sam srećna što ćemo ove godine još više raditi i graditi za naše porodice i decu", rekla je Кisić.

Cilj Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kako je istakla Кisić, jeste da do 2027. godine podrži sve gradove i opštine, u cilju jačanja lokalne pronatalitetne politike. Prof. dr Кisić je podsetila da je prošle godine Ministarstvo sufinansiralo pronatalitetne projekte i mere u 52 lokalne samouprave, a da je rezultat tog zajedničkog rada 19 izgrađenih dečijih igrališta, 15 rekonstruisanih vrtića i sedam školskih odeljenja, besplatni školski udžbenici za mnoge lokalne samuprave i prevoz do škole, opremljena ginekološka odeljenja i odeljenja za potpomognutu oplodnju, organizovane škole roditeljstva. "Srećna sam i što lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta izdvajaju veća sredstva za pronatalitetnu politiku, a svojim radom svi pokazujemo da nam je zajednički cilj da nas bude što više", poručila je Кisić.

Jedan od ugovora biće realizovan u opštini Srbobran, u ime koje je ugovor potpisao Radivoj Debeljački, predsednik Opštine. Prema ugovoru, za Opštinu Srbobran izdvojeno je 5.391.915 dinara, uz obavezu da se iz lokalnog budžeta dodatno obezbedi još oko 3,5 miliona dinara, za izgradnju igrališta za decu.

"Cilj lokalne samouprave je da u što većoj meri i što bolje realizuje mere populacione, pronatalitetne politike, zbog čega smo rešeni, između ostalog, da na teritoriji naše opštine obnovimo gotova sva postojeća igrališta za decu. Zahvaljujući Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju odobreno nam je 5,3 miliona dinara, koje ćemo uz izdvajanje iz lokalnog budžeta u visini od oko 3,5 miliona dinara, uložiti u izgradnju igrališta u Turiji, Nadalju i na novom Trgu slobode u Srbobranu. Posebno naglašavam da će biti potpuno atestirana i proverena, u skladu sa svim standardima, u ovom poslu naš partner biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Podsećam da smo u prethodnom periodu realizovali još neke mere populacione politike, kao što su dodatno finansiranje postupka vantelesne oplodnje, zatim ulaganja u mamograf, UZ aparat i drugu opremu u Domu zdravlja, te ulaganja u vrtiće, škole, izdvajanja za učenike osnovnih i srednjih škola, studente.. Sva ova ulaganja vezana su za brigu o zdravlju, za brigu o porodici i jesu važna mera populacione politike, a cilj je imati što više novorođene dece i što brojnije familije", rekao je Debeljački i zahvalio ministarki Dariji Кisić za podršku još jednom projektu iz opštine Srbobran. 

Postavio: Administrator dana 2024.03.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 65
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen