Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4328/parastos-za-stradale-rtve-nato-agresije-na-sr-jugoslaviju/

Verzija za tampu / To ScreenviewPARASTOS ZA STRADALE ŽRTVE NATO AGRESIJE NA SR JUGOSLAVIJU


Na današnji dan 1999.godine počela je Nato agresija na SR Jugoslaviju. Bombardovanje je trajalo 78 dana. Tim povodom u znak sećanja na žrtve danas su položeni venci na spomenik stradalima tokom devedesetih godina u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije.


Posle liturgije u Hramu Bogojavljenja Gospodnjeg služen je parastos  i polaganjem venaca na spomen obeležje u crkvenoj porti, građani opštine Srbobran obeležili su Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Vence su položile delegacije Opština Srbobran, Vojske Srbije - Garnizon Novi Sad i Ministarstva unutrašnjih poslova, porodica poginulog vojnika Siniše Lauševa, zatim Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, Udruženje boraca 1991-1999. "Hrabri borci", SUBNOR Srbobran, kao i predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

- Prošlo je 25 godina od stravičnog zločina koji je učinjen našoj državi i našem narodu, kada je 19 zemalja NATO napalo suverenu i nezavisnu zemlju. Uz velika materijalna razaranja i ljudske žrtve, stradali su i naši sugrađani kojima danas iskazujemo posebno poštovanje i pijetet. Na nama je svima da negujemo kulturu sećanja, da ne zaboravimo šta nam se dogodilo, da bi upravo zbog toga znali kako da živimo i šta danas treba da radimo, na koji način da se sećamo svih naših žrtava koje smo podneli ne samo u ovom ratu 1999. godine, već i u svim ratovima kroz koje je naš narod prolazio, gubio veliki deo stanovništva i patio. Iako je mnogo manje važno od života ljudi ali je važno za uslove života, doživeli smo i velike materijalne gubitke, samo Novi Sad je ostao bez tri mosta, i sećam sa kao dete prelaska Dunava skelom. Nadam se da naš narod nastaviti da neguje kulturu sećanja, ne samo za današnji dan već za sve ono što smo doživeli, da obeležimo i setimo se svih žrtava kojih je, nažalost, bilo mnogo. Neka je večna slava svim žrtvama, kazao je ovom prilikom Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign