Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4348/esta-regionalna-konferencija-svijet-obrazovanja-brie-granice/

Verzija za tampu / To ScreenviewŠESTA REGIONALNA KONFERENCIJA ,,SVIJET OBRAZOVANJA BRIŠE GRANICE"


U period od 4 - 7. aprila, 2024. godine, u Banjoj Luci održana je Šesta regionalna konferencija nastavnika iz država sa prostora bivše Jugoslavije. Konferencija se realizuje pod nazivom Svijet obrazovnja briše granice, a najvažniji cilj konferencije je podsticanje regionalnog umrežavanja najboljih vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora, strunih saradnika i po prvi put i direktora iz država sa prostora bivše Jugoslavije u cilju vidljivosti njihovog rada i stvaralaštva. Njihov inovativan rad neosporno je pokretač i formalnih obrazovnih reformi za kojima vape sve države u regionu.


Konferencija je ugostitila više od 200 nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Konferencija je svečano otvorena od strane Željane Radojičić Lukić, idejnog tvorca i osnivača Asocijacije i autorke priznanja Najbolji nastavnik i priznanja Najbolji direktor EX YU i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Grada Banja Luka. Oboje su pozdravili goste inspirativnim govorima, poslavši značajne poruke o važnosti nastavničke profesije. Željana Radojičić je, između ostalog poručila prisutnima: „Mi smo udružili svoj sjaj u zajedničkom obrazovnom nebu, a Asocijacija je profesionalna porodica svih entuzijasta koji uprkos svemu pomeraju granice i ulažu celog sebe za bolje obrazovanje svojih zemalja. Ova nastavnička mreža svojim delovanjem doprinosi miru i stabilnosti ovih prostora, stvarajući srećnog učenika, koji poštuje, koji uči i koji ne mrzi."

Ništa manje inspirativno, nije govorio ni Draško Sanivuković, posebno istakavši, da svako dete mora da ima barem jednog učitelja kadrog da mu podari krila, ne zanemarujući činjenicu, da postoje i oni drugi i da je zato važno da ti drugi učitelji budu na nivou statističke greške. Podelio je sa prisutnima svoja lična iskustva iz školskih dana, tokom kojih su se učesnici zamislili, preispitujući se koliku težinu imaju njihove reči i koliki uticaj imaju njihova dela i da nije nimalo naivno biti nekome uzor.

Prvog dana konferencije tradicionalno je organizovan Sajam obrazovanja na kojem je učestvovalao 36 škola koje su predstavili nastavnici i na taj način ceo region je imao priliku da stekne uvid u njihove školske, lokalne, nacionalne i međunarodne projekte. Bila je ovo sjajna prilika za promociju pojedinih dobrih škola i predškolskih ustanova regiona i odlična afirmacija isto tako dobrih vaspitača učitelja, nastavnika i direktora iz svih šest država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom Sajma obrazovanja izložena su najbolje osmišljena nastavna sredstva u službi srećnog učenja koje su kreirali nastavnici regiona na temu “Svijet obrazovanja briše granice”. Izložba je bila takmičarskog karaktera i imala je cilj povećanje vidljivosti srećnog učenja i kreativnosti nastavničke profesije u svih 6 država regiona.

Drugi dan konferencije započeo je posetom banjalučkim obrazovnim državnim i privatnim ustanovama, pa su tako učesnici imali priliku da posete JU OŠ „Ivo Andrić“ i „Nikola Tesla“, Banjalučku gimnaziju, jednu predškoslu ustanovu i JU Centra „Zaštiti me“. Nakon toga svi prisutni su aktivno učestvovali u ambijentalnoj radionici pod nazivom “Boje, zvukovi i mirisi Vrbas vode“ tokom koje su prisutni putem QR kodova usmeravani da istraže lepote i kulturna dobra Banja Luke svim svojim čulima.

U večernjim satima drugog dana konferencije učesnici su imali priliku da pogledaju Monodramu „Kako razumjeti mene sa autizmom“, a paralelno se u prostorijama Privredne komore dešavala i „Balkanska zbornica“ tokom koje su predstavljeni nacionalni projekti. Željana Radojičić Lukić govorila je o Srpskoj nastavničkoj nagradi „Prosvetitelj“ koju je pokrenula Fondacija Alek Kavčić, a čiji je nagradni fond jedan milion dinara. Dejan Nemčić iz Zagreba koji je govorio o tome kako je sa svojim učenicima kreirao čokoladu pod nazivom „Hakuna Matata“ od čije prodaje se pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a Borko Petrović iz Paraćina govorio je o Metodičkom priručniku „Pedagodija srećnog učenja“.

Treći dan konferencije, nakon obraćanja ovih svojevrsnih heroja i heroina obrazovanja Zapdnog Balkana usledio je plenarno obraćanje nastavnika i direktora regiona. Publika je pozdravila velikim aplauzom Indiru Stefanović, nastavnicu iz Švedske koja je govoreći na temu „Zašto švedska deca srećnije uče“ prisutne upoznala sa švedskim obrazovnim sistemom. Prisutni su sa velikom pažnjom slušali iskustva iz Švedske, a po burnoj diskusiji na marginama konferencije, jasno je bilo koliko nastavnicima regiona nedostaju prilike za studijska putovanja kroz koje bi se direktno upoznali sa prednostima nekih drugih obrazovnih sistema.

U nastavku dana, nakon plenarnog izlaganja usledio je rad po Sekcijama. Srećno učenje iz Predškolske ustanove “Radost”, tačnije iz nadaljske “Bubamare”, prezentovala je vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki, koja je ulaskom u finale Konkursa “Najbolji od nas”, ponela titulu Ambasador srećnog učenja. Njen scenario nosi ime Čarobno proleće, a realizovan je po konceptu pedagogije srećnog učenja, na principu celovitog  pristupa učenju. Nakon bloka prezentacija, usledile su i  radionice u okviru sekcija. Danijeline radionice su bile ekološke, učesnici su u njima uživali, a napravljena su mala umetnička dela od prirodnih materijala.

U popodnevnim satima trećeg dana konferencije proglašena je 6. generacija Najboljih nastavnika, njih dvadeset osam odabranih strogim kriterijumima između više od nekoliko stotina prijavljenih vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika iz 6 država sa prostora bivše Juge. Titula nosi simbolični naziv Najbolji Nastavnik, iako se pod tim nazivom misli na sve one koji čine douniverzitetsko i univerzitesko obrazovanje, kreirana po ugledu na najveću globalnu nastavničku nagradu. Vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki je jedan od nosilaca ove titule i ona je prva vaspitačica koja ju je ponela, a od ove konferencije nosi još jednu, za nju veoma dragu, titulu.

Praksa organizatora je da svake godine imenuje nove ambasadore koji ne dolaze direktno iz sveta obrazovanja, ali imaju sa njim dodirnih tačaka. Ove godine su to Draško Stanivuković, gradonačelnik Grada Banja Luka i Valentina Lekanić, novinarka RTRS i autorka TV formata „Kvadrat na znanje“. Svoje najvernije učesnike, Aocijacija nagrađuje i titulom Ambasador za 5, koju je ovoga puta ponela Danijela.

Konferencija je trajala do 7. aprila, a završena je izletom na Kastel, kuturno istorijsko nasleđe na reci Vrbas, gde su dodeljeni sertifikati učesnicima konferencije. Bila je ovo još jedna prilika da se najbolji nastavnici regiona okupe, razmene svoje ideje i iskustva, da predstave svoj rad i školu, kao i državu iz koje dolaze. Kao i na prethodnih pet, konferencija je otvorena i zatvorena uz zvuke pesme Zemljo moja od Ismete Dervoz, a ova pesmma je i zvanična himna ANNEX_YU.

Danijela Miličić Trebaticki

master vaspitač – pedagoški savetnik
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign