Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4351/vie-stotina-posetilaca-obiao-festival-nauke-u-ojj-zmaj/

Verzija za tampu / To ScreenviewViše stotina posetilaca obišao festival nauke u OŠ „JJ Zmaj“


9. put za redom u petak, 19.aprila održan  je Zmajev festival nauke u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu. Festival se realizuje sa ciljem da se promoviše nauka kroz vršnjačku edukaciju, da se otvaraju razne veze između škola i to u vidu drugarstva među učenicima,   saradnje i usavršavanja među nastavnicima.


Preko 15 nastavnika je imalo ulogu mentora a čak 120 učenika je bilo u ulozi predavača i demonstratora. Prikazani su eksperimenti iz hemije, fizike, biologije, prezentovane zanimljive činjenice iz  istorije i geografije, ali su i jezički štandovi dokazali da mogu da budu i te kako zanimljivi posetiocima. Teslin kalem, aktivni vulkani, slonovska pasta za zube, razni roboti, stari grci i grkinje, jezičke i matematiče zagonetke, zanimljivosti o pčelama,  neandertalac Loki i njegovi fosili samo su malobrojne zanimljivosti koje su posetioci mogli da vide. Koordinator festivala Adrijana Vereš, profesorica biologije je objasnila, da sa profesionalnog gledišta ovim projektom ispunjene sve međupredmetne kompetencije.

„Osim toga  kroz organizaciju učimo naše učenike i preduzetništvu zato što je novac sakupljen kroz akciju „Papirko“ uložen u kupovinu materijala koji je potreban za realizaciju eksperimenata i samog festivala uopšte. Volim da se našalim i da kažem da smo dostigli pokrajinski nivo u našoj organizaciji jer smo ove godine imali goste i iz Banata i iz Srema. U goste su nam došli učenici iz svih osnovnih škola na teritoriji opštine Srbobran, učenici i profesor iz Srednje škole iz Novog Bečeja, zatim 2 učiteljice sa 10 učenika iz OŠ „23.oktobar“ iz Sremskih Karlovaca, Nastavnica matematike i njeni učenici su predstavljali OŠ „20.oktobar“ iz Vrbasa dok su visokoobrazovne ustanove predstavljali profesori, docenti, doktorandi i studenti sa Poljoprovrednog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Izuzetno sam zadovoljna odzivom, svaki put kada bih ušla u kabinete, tamo bih zatekla po 20/30 učenika, na štandovima je bilo kao u košnici.

Ono na čemu smo izuzetno zahvalni jesu sponzori bez kojih ne bismo mogli da realizujemo festival na ovom nivou. Glavni sponzor je  Lokalna samouprava opštine Srbobran, Picerije „Delicious“ i „Picante“, Gvožđara „AS DOM Plus“, Štamparija „Multprint“, Pekara „Zorić“ iz Temerina i naša fotografkinja Agneš Kantardžić koja svake godine ovekoveči najzabavnije trenutke festivala“ rekla je između ostalog Adrijana Vereš.

Ona je dodala, da za sledeći, jubilarni festival imaju velike planove i na tome već sada rade, ali ne sme odati sve tajne, te nam ostaje da ih posetimo i sledeće godine.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign