Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PET MILIONA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST


Prema ugovoru po 2,5 miliona dinara za ovu namenu obezbediće resorno ministarstvo i Opština Srbobran. Ugovor je danas potpisao dr Ilija Gazepov u ime opštine Srbobran.


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas predstavnicima lokalnih samouprava 137 ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije, u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost". Ovim projektom omogućene su novčane subvencije za domaćinstva kojim je planirano energetsko saniranje oko 50.000 privatnih stambenih objekata širom zemlje, do kraja 2027. godine.

"Program energetske sanacije domaćinstava je projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje. Na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobiju subvencije za energetsku efikasnost. Građani će u ovom opštinama moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Takođe, prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja”, rekla je ministarka i dodala će se prvi javni pozivi za građane raspisati za nekoliko nedelja.

Dodala je da se posebno vodilo računa da niko ne bude izostavljen iz projekta, ni manje razvijene opštine, niti građani sa nižim prihodima, sa posebnim akcentom na opštine koje imaju veći stepen zagađenja vazduha.

U 2023. godini obezbeđeno je 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. 

Postavio: Administrator dana 2024.05.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 29
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen