Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4420/27put-odrane-etvene-sveanosti/

Verzija za tampu / To Screenview27. PUT ODRŽANE ŽETVENE SVEČANOSTI


Ovo je jedna od onih manifestacija koja uvek okupi veliki broj učesnika i evo gotovo tri decenije čuva od zaborava način kako se nekad skidalo žito u Vojvodini dok nije bilo kombajna i mehanizacije, nego se sve radilo ručno.


Organizator uz podršku opštine je Klub za negovanje tradicije naroda i narodnosti Vojvodine.

- Svi KUD-ovi i kulturna društva u opštini Srbobran oduvek imaju i uvek će imati podršku lokalne samouprave, jer znamo koliki značaj za naše građane ima njihovo delovanje. Sa ponosom ističem da naša zajednica živi u slozi i skladno, a Žetvene svečanosti su mesto gde uvek dobro družimo i promovišemo zajedništvo. One pokazuju kako umemo da napravimo lepu atmosferu, kako znamo da čuvamo običaje i svima verno prikažemo kako je to izgledalo pre sto i više godina. Posebno me raduje kada vidim sa Žetvenim svečanostima prisustvuje veliki broj dece, imamo kome da prenesemo ono što čuvamo, nasleđe iz prošlosti koje ne sme biti zaboravljeno, rekla je Milena Alargić, predsednica SO Srbobran.

Pored predsednice SO, tradicionalnoj manifestaciji prisustvovali su Žužana Matko, pomoćnica pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, dr Ferenc Bagi, član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, Beata Fodor Sabadoš i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća, kao i Nandor Brašnjo, predsednik OO SVM.

Takmičile su se ekipe iz cele Vojvodine, a ocenjivala se tehnika rada, žetelački doručak, stari alati kojih je sve manje, kao i tradicionalna odeća žetelaca. Žetvene svečanosti obeležilo je i osveštavanje novog hleba i pogače, od nove pšenice, a službovali su zajedno sveštenici katoličke i pravoslavne crkve.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign