Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SRCE SLOVENIJE PREDSTAVILO PROGRAM LIDER


Predstavnici Razvojnog centra "Srce Slovenije", predvođeni direktorkom Aleksandrom Gradišek, posetili su ovih dana opštinu Srbobran.


Prilikom ove posete prezentovali su program "Lider", kroz koji su razni partneri RC "Srce Slovenije" realizovali svoje ideje i projekte.

Pored domaćina opštine Srbobran organizatori ovog predavanja bili su Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine u saradnji sa Razvojnim centrom „Srce Slovenije“ .

Na predavanjima poljoprivrednicima je prezentovano znanje i višegodišnje iskustvo partnera iz Slovenije kroz predstavljanje:

- Razvojnog centra „Srce Slovenije“          

            Aleksandra Gradišek – direktor Razvojnog centra „Srce Slovenije“

- Lokalne akcione grupe „Srce Slovenije“

            Željko Savič – predsednik LAG „Srce Slovenije“

            Saška Ceglar Vidmar -  koordinator LAG „Srce Slovenije“

- Primera dobre prakse poljoprivrednika iz Slovenije

            Boštjan Kos – stručnjak iz oblasti poljoprivrede

            Robert Kaiserberger – stručnjak iz oblasti poljoprivrede

Kao ključ uspeha i osnov od kog treba početi, ustanovljeno je da su razmena iskustava i transfer znanja veoma značajni, jer se na taj način opština kao što je Srbobran upoznaje sa iskustvima iz Evropske unije i nastoji da ih primeni. Prilikom razemene iskustava i prezentacija koje su Slovenci pokazali Srbobrancima bilo je reči o svim koracima koje je potrebno učiniti, a naglašeno je i koje su greške koje eventualno mogu nastati prilikom potrađivanja sredstava od Evropske Unije.

Upoznajući se sa Programom ruralnog razvoja 2014 - 2020, prisutni su imali mogućnost da uvide da je cilj podrške da se poveća produktivnost i ekonomski i ekološki performansi poljoprivrednih gazdinstva. Pored toga, prisutnima je potvrđeno da je slovenačko iskustvo slično našem, u smilu intenziteta pomoći, koji se penje na nivo podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva od 30% - 50%.

Kao jedan od primera dobre prakse, slovenački predavači su prisutnima predstavili Preduzeće Evrosad - čija je glavna grana voćarstvo, kao i Grupu proizvođača maslinovo ulja, gde su obaova primera iskoristili meru za podršku, jedna za jačanje sopšstvenih kapaciteta, a druga za osnivanje organizacije i udruživanje.

Sigurno je da je IPARD program jedan od najvažnijih za poljoprivrednike u Srbobranu i šire, za razvoj turizma i stočarstva, povrtarstva, ratarstva i svega onoga na čemu je baziran razvoj Srbobrana. Stoga su ovakve radionice dragocene, jer predstavljaju jednu kariku u nizu priprema za korišćenja programa kao što je IPARD, ali i svih drugih koji budu na raspolaganju institucijama i individuama iz Srbobrana, kako se bude napredovalo na putu ka Evropskoj uniji.
 

"Kroz ovakve programe, uz podršku iz raznih fondova EU, realizuju se projekti poljoprivrednika, preduzetnika, udruženja građana i opština, i do sada smo na taj način pomogli 83 projekta u celom regionu. Kroz edukaciju smo pripremili 13.000 ljudi za nove izazove, pomogli smo otvoriti 1.200 firmi, organizovali smo brojne lokalne manifestacije i događaje, promovisali ljude i projekte", rekla je Gradišek.

Izjavu za naš portal direktorke Razvojnog centra "Srce Slovenije" Aleksandre Gradišek možete čuti ovde:

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.04.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 66
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen