Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/45/srce-slovenije-predstavilo-program-lider/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSRCE SLOVENIJE PREDSTAVILO PROGRAM LIDER


Predstavnici Razvojnog centra "Srce Slovenije", predvo─Ĺeni direktorkom Aleksandrom Gradišek, posetili su ovih dana opštinu Srbobran.


Prilikom ove posete prezentovali su program "Lider", kroz koji su razni partneri RC "Srce Slovenije" realizovali svoje ideje i projekte.

Pored doma─çina opštine Srbobran organizatori ovog predavanja bili su Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine u saradnji sa Razvojnim centrom „Srce Slovenije“ .

Na predavanjima poljoprivrednicima je prezentovano znanje i višegodišnje iskustvo partnera iz Slovenije kroz predstavljanje:

- Razvojnog centra „Srce Slovenije“          

            Aleksandra Gradišek – direktor Razvojnog centra „Srce Slovenije“

- Lokalne akcione grupe „Srce Slovenije“

            ┼Żeljko Savi─Ź – predsednik LAG „Srce Slovenije“

            Saška Ceglar Vidmar -  koordinator LAG „Srce Slovenije“

- Primera dobre prakse poljoprivrednika iz Slovenije

            Boštjan Kos – stru─Źnjak iz oblasti poljoprivrede

            Robert Kaiserberger – stru─Źnjak iz oblasti poljoprivrede

Kao klju─Ź uspeha i osnov od kog treba po─Źeti, ustanovljeno je da su razmena iskustava i transfer znanja veoma zna─Źajni, jer se na taj na─Źin opština kao što je Srbobran upoznaje sa iskustvima iz Evropske unije i nastoji da ih primeni. Prilikom razemene iskustava i prezentacija koje su Slovenci pokazali Srbobrancima bilo je re─Źi o svim koracima koje je potrebno u─Źiniti, a naglašeno je i koje su greške koje eventualno mogu nastati prilikom potra─Ĺivanja sredstava od Evropske Unije.

Upoznaju─çi se sa Programom ruralnog razvoja 2014 - 2020, prisutni su imali mogu─çnost da uvide da je cilj podrške da se povec╠üa produktivnost i ekonomski i ekološki performansi poljoprivrednih gazdinstva. Pored toga, prisutnima je potvr─Ĺeno da je slovena─Źko iskustvo sli─Źno našem, u smilu intenziteta pomo─çi, koji se penje na nivo podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva od 30% - 50%.

Kao jedan od primera dobre prakse, slovena─Źki predava─Źi su prisutnima predstavili Preduzec╠üe Evrosad - ─Źija je glavna grana voc╠üarstvo, kao i Grupu proizvo─Ĺa─Źa maslinovo ulja, gde su obaova primera iskoristili meru za podršku, jedna za ja─Źanje sopšstvenih kapaciteta, a druga za osnivanje organizacije i udru┼żivanje.

Sigurno je da je IPARD program jedan od najva┼żnijih za poljoprivrednike u Srbobranu i šire, za razvoj turizma i sto─Źarstva, povrtarstva, ratarstva i svega onoga na ─Źemu je baziran razvoj Srbobrana. Stoga su ovakve radionice dragocene, jer predstavljaju jednu kariku u nizu priprema za koriš─çenja programa kao što je IPARD, ali i svih drugih koji budu na raspolaganju institucijama i individuama iz Srbobrana, kako se bude napredovalo na putu ka Evropskoj uniji.
 

"Kroz ovakve programe, uz podršku iz raznih fondova EU, realizuju se projekti poljoprivrednika, preduzetnika, udru┼żenja gra─Ĺana i opština, i do sada smo na taj na─Źin pomogli 83 projekta u celom regionu. Kroz edukaciju smo pripremili 13.000 ljudi za nove izazove, pomogli smo otvoriti 1.200 firmi, organizovali smo brojne lokalne manifestacije i doga─Ĺaje, promovisali ljude i projekte", rekla je Gradišek.

Izjavu za naš portal direktorke Razvojnog centra "Srce Slovenije" Aleksandre Gradišek mo┼żete ─Źuti ovde:

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign