Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

MILIONI IZ POKRAJINE!


Dva dobro pripremljena projekta i u opštinu je stiglo 5.4 miliona dinara koji će biti upotrebljeni da se omogući efikasnije trošenje i korišćenje energije.


Opštini Srbobran odobrena su sredstva za toplotne pumpe u vrtiću "Bubamara" - Nadalj u iznosu od 3.320.000, kao i za štedljivu unutrašnju rasvetu u sportskoj hali u Srbobranu u iznosu od 2.108.000 dinara. Posebno angažovana u pripremi projekata i postupku apliciranja bila je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, čiji je su neki od osnovnih zadataka upravo ove aktivnosti.

- Lokalna samouprava će za 'Bubamaru' obezbediti dodatnih 1,6 miliona dinara za realizaciju projekta, dok će projekat unutrašnje štedljive rasvete u sportskoj hali biti izdvojeno još 1,1 milion dinara. Ulaganje sopstvnih sredstava u manjem procentu deo je preuzetih obaveza prilikom potpisivanja ugovora u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Ovi projekti na duge staze veoma su značajni jer na taj način štedimo energiju, što je dobro sa aspekta zaštite životne sredine, ali i smanjenja troškova za funkcionisanje objekata", rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački, član Opštinskog veća i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dodao:

- Do kraja godine imamo predviđene aktivnosti na projektu ugradnje video nadzora u vrtiću u Nadalju, Osnovnoj školi "Petar Drapšin" u Turiji i na centralnoj raskrsnici u ovom mestu, što je veoma važno za bezbednost naše dece i građana. Pored ovih aktivnosti, čekamo rezultate pojednih konkursa, a ono što nas sa sigurnošću očekuje je konkurisanje u okviru prekogranične saradnje sa Mađarskom. Takođe, opština Srbobran će do kraja godine pokušati da obezbedi sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade za projekat energetske efikasnosti u jednoj od osnovnih škola.

Novac koji je obezbeđen za vrtić "Bubamara" je značajan iz više razloga. Grejanje toplotnim pumpama može doneti uštedu i do 75 odsto u odnosu na druge vidove grejanja, a ujedno ovo je početak jednog velikog posla, pošto u svim vrtićima grejanje je staro i načeto zubom vremena.

- Od januara nastavljamo da konkurišemo sa projektima za energetsku efikasnost, kako bismo, osim grejanja, obezbedili zamenu postojeće stolarije u nekoliko objekata ili zamenili kompletno osvetljenje, rekla je Aleksandra Vrsajković, direktorka Predškolske ustanove "Radost".

Ugovor u ime Centra za sport i turizam potpisala je direktorka Bojana Jokić.

- Instaliranje štedljive rasveta doneće značajne uštede za ovu ustanovu, a sav novac koji preostane na taj način može biti preusmeren u druge projekte održavanja i unapređenja objekta. Imamo ideje kako sporstku halu učiniti još boljom i verujem da uz podršku osnivača i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, možemo sportistima, klubovima, rekreativcima i svim drugim korisnicima ponuditi prostor u kom će se osećati prijatno i koji će rado posećivati, rekla je Jokić.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, uručio je u petak ukupno 27 ugovora korisnicima koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje realizacije projekata po pet konkursa. Ukupna vrednost dodeljenih ugovora je oko 70 miliona dinara.Evo šta je prilikom potpisivanja ugovora rekao Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj:

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2016.12.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 36
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen