Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NIKOLJDAN!


U našoj opštini na osnovu podataka do kojih smo došli Sveti Nikola je najveća slava među srpskim življem. Ukupno 506 domaćinstava danas slavi Svetog Nikolu. 


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona domaćinstava, a ako pođemo od one čuvene da "Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste", onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji. Na osnovu naših podataka Srbobran se potpuno uklapa u ovu statistiku.

Ove godine situacija je nešto drugačija, pandemija virusom Covid19 postavila je nova pravila, tako da se većina odlučila da Svetog Nikolu proslavi u krugu porodice.Sveti Nikola je posna slava i uvek se slavi 6.decembra, odnosno po novom kalendaru 19. decembra, na dan kada je ovaj svetac preminuo 345. godine.

Zahvaljujući reklamama "Koka-kole" i potrošačkom društvu, širom sveta, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus - Sveti Nikola).

Ilustrator Hadam Sandlam je još 1863.godine oblikovao lik Deda Mraza, onako kako ga mi danas vidimo, radeći karikature za Harper's Weekly magazin.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2020.12.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen