Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad

NIKOLJDAN!


U našoj opštini na osnovu podataka do kojih smo došli Sveti Nikola je najveća slava među srpskim življem. Ukupno 506 domaćinstava danas slavi Svetog Nikolu. 


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Životna priča Svetog Nikole je fascinantna. On je bio dete bogatih roditelja i nasledio je veliko bogatstvo. Međutim, on je sve to podelio sirotinji, putujući po svetu sa jednim zavežljajem, a novac je mahom ostavljao u džepove sirotinji, da oni ne znaju koje to učinio.

Sveti Nikola je posna slava i uvek se slavi 6.decembra, na dan kada je ovaj svetac preminuo 345. godine.

Preko 600 srpskih crkava novi ime Svetog Nikole.

Sveti Nikola je živio u 4. veku, a njegovo žitije je jedno od prvih prevedenih sa grčkog jezika. Prihvatajući hrišćanstvo, Srbi su upravo na primerima iz života Svetog Nikole učili o smislu i vrlinama ove religije, pa su ga vremenom usvojili za svog zaštitnika.

Naravno, razlog za toliku “popularnost” Svetog Nikole među Srbima može biti i mnogo prizemniji i “ovozemaljskiji”.

Stara Srbija bila je zemlja seljaka u kojoj je najveći deo stanovništva preko cele godine radio u polju. Zima je bila jedini period kada je bilo vremena za predah, pa je Sveti Nikola, koji se slavi 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, bio idealan.

Osim ovoga, neki etnolozi ističu i da je za rasprostranjenost kulta Svetog Nikole među Srbima zaslužno i već poslovično siromaštvo našeg naroda. Kako Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, takvu slavu je uvek moguće spremiti – treba samo malo hleba, krompira i rakije, pa da se ugoste gosti i “ispoštuje” svetac. A, ako se nađe i malo ribe… onda je to već prava gozba! Verovatno je da je svaki od ovih razloga u određenoj meri doprineo popularnosti Svetog Nikole među Srbima.

Srbobran.net svima koji danas slave, želi da krsnu slavu proslave u miru, radosti, veselju i u krugu najbližih rođaka i prijatelja.


Ova krsna slava obeležava se u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

 
Zahvaljujući reklamama "Koka-kole" i potrošačkom društvu, širom sveta, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus - Sveti Nikola).

Ilustrator Hadam Sandlam je još 1863.godine oblikovao lik Deda Mraza, onako kako ga mi danas vidimo, radeći karikature za Harper's Weekly magazin.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2023.12.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 60
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen