Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/481/nikoljdan/

Verzija za tampu / To ScreenviewNIKOLJDAN!


U našoj opštini na osnovu podataka do kojih smo došli Sveti Nikola je najveća slava među srpskim življem. Ukupno 506 domaćinstava danas slavi Svetog Nikolu. 


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.


U Srbobranu, u dve parohije, kako saznajemo ukupan broj domaćinstava koji slavi neku od krsnih slava je oko 800, a Svetog Nikolu proslavlja ukupno 350.  

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona domaćinstava, a ako pođemo od one čuvene da "Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste", onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji. Na osnovu naših podataka Srbobran se potpuno uklapa u ovu statistiku.Sveti Nikola je posna slava i uvek se slavi 6.decembra, odnosno po novom kalendaru 19. decembra, na dan kada je ovaj svetac preminuo 345. godine.

Zahvaljujući reklamama "Koka-kole" i potrošačkom društvu, širom sveta, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus - Sveti Nikola).

Ilustrator Hadam Sandlam je još 1863.godine oblikovao lik Deda Mraza, onako kako ga mi danas vidimo, radeći karikature za Harper's Weekly magazin.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign