Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

IZA NAS JE ZNAČAJNA I USPEŠNA GODINA!


Ovim rečima, Jasmina Stolić, dirigentkinja i rukovodilac Gradskog hora "Zora", opisala je 2016.godinu .


Gradski hor "Zora" uspešno je završio prošlu godinu. Gostovanje u Temišvaru je jedan od događaja koji će trajno ostati u pamćenju članovima hora koji je formirala Jasmina Stolić. Evo priče...

- Ova godina bila je veoma značajna za Gradski hor „Zora“, ali sudeći po dešavanjima koja nas očekuju biće značajna i predstojeća. Nakon osvajanja srebrne medalje, u maju 2016. godine, na međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini, u martu 2017. godine hor očekuje završnica projekta Međunarodni festival horske muzike „Muzikom do snova“ podržan od strane kompanije NIS a.d. Novi Sad, kao i uz veliku podršku opštine Srbobran, ovim rečima započinje priču Jasmina i nastavlja:

- Hor se uveliko i ozbiljno priprema za nastup u martu, jer želimo da nastavimo tamo gde smo stali, a kraj godine koja je ostala za nama u koncertnom smislu obeležio je naš nastup u Temišvaru.

Naime, u decembru Gradski hor „Zora“ predstavio je opštinu Srbobran u Temišvaru u Rumuniji. Ukoliko niste znali upravo ovaj prelepi grad u našem susedstvu je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021.godine, dakle iste godine kada i Novi Sad, s tim što je Temišvar izabran u kategoriji gradova koji su konkurisali iz zemalja EU. Temišvar je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji i u tom gradu živi najviše Srba, gotovo 25.000. Temišvar se nalazi u delu koji se u Rumuniji naziva istorijski Banat. U Temišvaru se nalazi saborna crkva kao prestona crkva Temišvarske eparhije Srpske pravoslavne crkve, srpska gimnazija Dositej Obradović i osnovna škola. Na Radio Temišvaru emituje se program na srpskom jeziku.

Članove hora dočekali su u Temišvaru sveštenici i primili ih u Srpsku sabornu crkvu koja se nalazi u samom „srcu“ Temišvara, na takozvanom Starom trgu. Hor je pojao na večernjem bogosluženju, a nakon toga održao koncert i predstavio muziku tipičnu za naše podneblje. Hor je imao čast da obiđe Vladičanski dvor u okviru kojeg se nalazi muzej sa bogatom istorijom. Nakon toga obišao je Trg ujedinjenja, oko kojeg se nalazi Rimokatolička kategrala, Srpska saborna crkva, kao i brojne palate nekadašnjih bogataša. Zatim Trg pobede, na kojem se sa jedne strane nalazi Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku.

- Veliku zahvalnost hor duguje opštini Srbobran na čelu sa predsednikom Neškom Čestićem i Domu kulture na čelu sa direktoricom Branislavom Sekulić, koji su podržali projekat „Pesma bez granica“ i omogućili da hor na adekvatan način predstavi opštinu Srbobran u inostranstvu, kazala je za naš portal rukovodilac hora Jasmina Stolić.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2017.01.01   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 71
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen