Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/512/iza-nas-je-znaajna-i-uspena-godina/

Verzija za štampu / To ScreenviewIZA NAS JE ZNAČAJNA I USPEŠNA GODINA!


Ovim rečima, Jasmina Stolić, dirigentkinja i rukovodilac Gradskog hora "Zora", opisala je 2016.godinu .


Gradski hor "Zora" uspešno je završio prošlu godinu. Gostovanje u Temišvaru je jedan od događaja koji će trajno ostati u pamćenju članovima hora koji je formirala Jasmina Stolić. Evo priče...

- Ova godina bila je veoma značajna za Gradski hor „Zora“, ali sudeći po dešavanjima koja nas očekuju biće značajna i predstojeća. Nakon osvajanja srebrne medalje, u maju 2016. godine, na međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini, u martu 2017. godine hor očekuje završnica projekta Međunarodni festival horske muzike „Muzikom do snova“ podržan od strane kompanije NIS a.d. Novi Sad, kao i uz veliku podršku opštine Srbobran, ovim rečima započinje priču Jasmina i nastavlja:

- Hor se uveliko i ozbiljno priprema za nastup u martu, jer želimo da nastavimo tamo gde smo stali, a kraj godine koja je ostala za nama u koncertnom smislu obeležio je naš nastup u Temišvaru.

Naime, u decembru Gradski hor „Zora“ predstavio je opštinu Srbobran u Temišvaru u Rumuniji. Ukoliko niste znali upravo ovaj prelepi grad u našem susedstvu je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021.godine, dakle iste godine kada i Novi Sad, s tim što je Temišvar izabran u kategoriji gradova koji su konkurisali iz zemalja EU. Temišvar je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji i u tom gradu živi najviše Srba, gotovo 25.000. Temišvar se nalazi u delu koji se u Rumuniji naziva istorijski Banat. U Temišvaru se nalazi saborna crkva kao prestona crkva Temišvarske eparhije Srpske pravoslavne crkve, srpska gimnazija Dositej Obradović i osnovna škola. Na Radio Temišvaru emituje se program na srpskom jeziku.

Članove hora dočekali su u Temišvaru sveštenici i primili ih u Srpsku sabornu crkvu koja se nalazi u samom „srcu“ Temišvara, na takozvanom Starom trgu. Hor je pojao na večernjem bogosluženju, a nakon toga održao koncert i predstavio muziku tipičnu za naše podneblje. Hor je imao čast da obiđe Vladičanski dvor u okviru kojeg se nalazi muzej sa bogatom istorijom. Nakon toga obišao je Trg ujedinjenja, oko kojeg se nalazi Rimokatolička kategrala, Srpska saborna crkva, kao i brojne palate nekadašnjih bogataša. Zatim Trg pobede, na kojem se sa jedne strane nalazi Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku.

- Veliku zahvalnost hor duguje opštini Srbobran na čelu sa predsednikom Neškom Čestićem i Domu kulture na čelu sa direktoricom Branislavom Sekulić, koji su podržali projekat „Pesma bez granica“ i omogućili da hor na adekvatan način predstavi opštinu Srbobran u inostranstvu, kazala je za naš portal rukovodilac hora Jasmina Stolić.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign