Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ŠIJAČIĆI - LEĐENSKI OD NESTORA DO DANAS


Familija Šijačić je jedna od najbrojnijih i najstarijih srbobranskih familija. Kaže se da potiče iz Hercegovine, a po dolasku u Vojvodinu podelila se u dva dela. Na Leđenske i Piroške. Ovo je priča o nekima od najznamenitijih predstavnika loze koja ima dodatak Leđenski.


Biografske podatke koje ćemo koristiti u ovom članku sakupio je mr Aleksandar S.Šijačić. Prilikom sakupljanja podataka korišćena su kazivanja i sećanja savremenika, tako da su moguće greške, pa se unapred izvinjavamo u ime autora. Podaci o familiji Šijačić preuzeti su iz knjige "Srbobran i Srbobranci" autora Toše Iskrunjeva iz 1938.godine.

Raniji preci familije Šijačić sa dodatkom u prezimenu Leđenski doselili su se u Srbobran iz mesta Leđen, iz okoline grada Baja u Mađarskoj, koje je porušeno u velikom zemljotresu 1720 godine, a stanovništvo se raselilo na razne strane. Krsna slava ove familije je Sveti Georgije - Đurđevdan koja se slavi 06.maja.

Pored ove familije u Srbobranu živi i familija Šijačić sa dodatkom prezimenu Piroški. Ova familija u Srbobran je doseljena iz Piroša, sadašnje Rumenke, koja se nalazi u okolini Novog Sada. Za Krsnu slavu ova familija ima Svetog Nikolu koja se slavi 19.decembra.

Smatra se da obe ove familije nisu u međusobnom srodstvu, pa je bilo slučajeva udaje i ženidbe devojaka i momaka iz ovih familija.

Obe familije Šijačića zajedno su danas najmnogobrojnija familija u Srbobranu sa velikom većinom u odnosu na poznate srbobranske familije: Dunđerski, Gavanski, Manojlović, Kaćanski i sl.

 

Rodoslov


Familija Šijačić - Leđenski

NESTOR ŠIJAČIĆ - NECA (1805 - 1894)

Nestor je rodonačelnik ove familije. Rođen je u Srbobranu 1805.godine. Stalno je živeo u Srbobranu i bavio se zemljoradnjom. Po priči deda Neca je bio vrlo bogat i imućan domaćin. Imao je nekoliko stotina lanaca zemlje i nekoliko salaša izgrađenih oko Segedinskog druma i na Mlaki.

Nestor je imao tri sina, Isidora, Uroša i Baću.

Poživeo je 89 godina. Umro je u Srbobranu i sahranjen je u porodičnoj grobnici na srbobranskom groblju. Iza njega sačuvan je portret veličine 80x60cm. u lepom starinskom ramu. Portret potiče iz poslednje dekade XIX veka i ima preko sto godina. Slika je restaurirana kod uramljivača Dorotke Dragana iz Novog Sada 1998. godine i nalazi se u vlasništvu Aleksandra Šijačića rođenog 1935.godine.

UROŠ NESTORA ŠIJAČIĆ - ROĐA (1841 - 1903)

Uroš (Rođa) rodio se u Srbobranu, od oca Nestora. Bio je drugi Nestorov sin i živeo je stalno u Srbobranu i bavio se zemljoradnjom. Od oca je nasledio veliki imetak od više stotina lanaca zemlje i najsariju porodičnu kuću koja je oko 1980.godine srušena. Oženjen je bio suprugom Marijom i imao je veliku familiju. Imali su sedam sinova: Mitu, Stevu, Dušana, Tošu, Aleksandra, Marka i Jocu. Imao je oko 30 unučadi čije su se familijer razgranale u poslednjim godinama devetnaestog i početkom dvadesetog veka.

Uroš je umro 1903.godine i supruga Marija sa svojih sedam sinova sahranila ga je u porodičnu grobnicu. Na sponeniku te grobnice o tome postoji beleška.

SVETOZAR MARKA ŠIJAČIĆ (1902 - 1984)

Bio je unuk Urošev. Rođen je u Srbobranu kao drugo dete oca Marka i majke Verse rođene Tutorov. Nije se školovao, niti je učio neki zanat. Završio je četiri razreda osnovne škole u Srbobranu. Oženio se 1928.godine sa Julkom Kulačin, kvalifiovanom krojačicom belog rublja. Posle ženidbe su se odvojili od roditelja, živeći od zemljradnje, obrađujući nešto svoje zemlje, a veći deo je uzimao u arendu. Uvećao je vremenom sopstveni posed da je na kraju imao u vlasništvu16 KJ obradive oranice. Kupio je bivšu očevu kuću koju je ovaj prodao u materijalnoj nevolji. Kuću je kupio 1934.godine i nalazila se u Politovoj ulici br.25. U toj kući rođeno je sve troje njihove dece (Radoslav, Aleksandar, Danica).

ALEKSANDAR SVETOZAR ŠIJAČIĆ (1935)

Rođen je u Srbobranu. Posle završenog ekonomskog fakultetu u Osijeku 1981.godine, magostrirao je na ekonomskom fakultetu u Subotici. Živeo je u Srbobranu sa svojom porodicom u sopstvenoj kući do 1984.godine, a potom se seli u Novi Sad gde i danas živi. Radio je kao šef računovodstva zemljoradničke zadruge, bio je direktor Komunalne banke u Srbobranu, bio je generalni direktor Poljoprivrednog kombinata ELAN Srbobran (1962 - 1974). Od tada stalno je zaposlen u Narodnoj banci Jugoslavije. Bio je zamenik guvernera NBV, a od 1994. godine obavljao je funkciju Generalnog direktora filijale Narodne banke u Novom Sadu. Bio je poslanik Skupštine Vojvodine u sazivu od 1965. do 1969. godine. Oženjen je 1960 godine sa Darinkom Obrenović iz Iriga i imaju dvoje dece, Tatjanu i Svetozara. Aleksandar je danas penzioner i sa suprugom Darinkom ima četvoro unučadi.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.01.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen