Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

DAN ZA ZDRAVLJE!


Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22. do 28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.  Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Šta je tim povodom za naš portal kazala Snežana dr Erceg, ginekolog...


Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

„Dan za zdravlje” je slogan koji obeležava potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „Dan za zdravlje”, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Ovom nedeljom prevencije raka grlića materice jasno prenosimo poruku o značaju prevencije, odnosno dostupnih preventivnih mera. Pozivamo sve žene da se jave na redovan ginekološki pregled, uzimanje PAPA BRISA i kolposkopiju (dostupne preventivne mere u Domu zdravlja dr Đorđe Bastić), kaže za naš portal Snežana dr Erceg, ginekolog Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić" u Srbobranu.

Ona ističe da je karcinom grlića materice veliki zdravstveni problem.

- Srbija je među prvim zemljama u Evropi po broju obolelih, a još je veća stopa umrlih. U Srbobranu već  sad imamo značajan broj novoobolelih, a nije ni mali broj sa patološkim PAPA BRISOM, kaže Erceg i dodaje:

- Apelujem svim ženama da se jave na pregled. Tokom pregleda, bez obzira na vremensku ograničenost zdravstvene posete, obavim razgovor sa svakom ženom i informišem je tako da što više saznaju o samoj bolesti – faktorima rizika,rizičnom ponašanju i znacima bolesti.

Karcinom grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti. Nastaje godinama, a ako se javite na vreme i dijagnosticira se u ranoj fazi bolesti može se izlečiti, a PAPA BRIS nije bolan.

- Dođite na pregled da zajedno sprečimo da rak ne bude neminovnost, nađite toliko vremena, čuvajte zdravlje i mislite o sebi, poručila je dr Erceg i najavila da u Domu zdravlja planiraju organizovan masovan skrining na karcinom grlića materice.

Ove godine simbol Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice je „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom ove nedelje dele se ne samo ženama, već svima koji podržavaju ovu borbu. Preko 1,5 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje.

S.N.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.01.25   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen