Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/569/nema-razloga-za-paniku/

Verzija za tampu / To ScreenviewNEMA RAZLOGA ZA PANIKU!


Šta znači Rešenje nadležnog Ministarstva da se Srbobran proglasi ugroženim i zaraženim područjem od ptičijeg gripa,za Srbobran.net govori rukovodilac nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu Saša Ostojić...


Juče smo preneli informaciju koja se pojavila na sajtu Uprave za veterinu u kojoj se kaže da je Srbobran proglašen za zaraženo i ugroženo područje od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica.

U potrazi za detaljnijim objašnjenjem šta to zapravo znači, obratili smo se Upravi za veterinu, a naš sagovornik je Saša Ostojić, rukovodilac nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu. Ovde možete da čujete kompletan razgovor u kome je Ostojić detaljno objasnio koje mere se sprovode i šta proizilazi iz jednog ovakvog rešenja i koliko se novonastala situacija odražava na normalan život: 

Na osnovu saznanja koja imamo lokalna samouprava uključujući sve nadležne službe u opštini, a u saradnji sa načelnikom Južnobačkog okruga na današnjem sastanku kriznog štaba, koji je zakazan za 13.30 doneće određene mere u skladu sa trenutnom situacijom. To znači hitno uređenje priobalja, ritova, sečenje trske, uređenje ptičijih staništa, a u ove mere uključeno je i čišćenje zgrade nekadašnjeg hotela "Elan" koji je nažalost u međuvremenu postao jedan veliki golubarnik.

Razgovarali smo na ovu temu i sa izvršnim direktorom JKP Graditelj, Darkom Nenezićem. Od njega smo dobili informaciju da je njima juče uručeno Rešenje Ministarstva o proglašenju ugroženog i zaraženog područja, tako da je JKP Graditelj u tom smislu dobio određena zaduženja:

- Pošto smo mi zaduženi za sakupljanje uginulih životinja na teritoriji naše opštine, svaka uginula ptica, živina, u vreme dok je ovo rešenje na snazi potrebno je da se prijavi nama. Nakon toga naši radnici izlaze na teren da je bezbedno uklone i da je odlože u posebno za tu namenu spreman kontejner. Nakon toga naš zadatak je da obavestimo veterinarsku inspekciju koja preuzima uginulu pticu i nosi u Institut kako bi se utvrdilo da li u sebi ima virus ptičijeg gripa. Upravo zato molimo građane, ukoliko uoče uginulu pticu da nam jave, da je ne diraju, a naši radnici doći će da je ukolone bezbedno i daju na analizu. Telefon za kontakt je 730 158.

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign