Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DA LI JE UVREDLJIVO SLEPOJ ILI SLABOVIDOJ OSOBI REĆI "VIDIMO SE"?!


Redovi koji slede doprinos su tome kako da se ponašamo prema osoboma koje imaju bilo kakvu vrstu invaliditeta. Česta pojava je da krajnje dobronamerni građani, iako takvu osobu doživaljavaju kao potpuno jednaku sebi i svim ostalima, ne znaju kako da se ponašaju u određenim situacijama.


Društvo za pomoć mentalno nerazvijenim osobama „Biser“ Srbobran je sve ove godine svog postojanja aktivnosti usmeravalo ka tome da se deca i osobe sa smetnjama učine vidljivim i prihvaćenim u našoj lokalnoj zajednici. Mnogo toga se u sredini promenilo u pozitivnom pravcu. Naši sugrađani, a njihovi korisnici, su oni koje svakodnevno srećemo na ulicama Srbobrana.

Bonton je najprostije rečeno skup ili kodeks pravila ponašanja kojih se treba pridržavati u različitim situacijama u kojima se nalazimo svakodnevno. Nije to samo želja da se prikažemo kao gospodin, dama, kavaljer, dobri hrišćanin ili Samarićanin, da imamo dobre manire i „ono što se nosi iz kuće“, to je naprosto način da živimo jedni sa drugima ili jedni pokraj drugih, a da se međusobno ne uznemiravamo i ne ugrožavamo.

Polazimo uvek od toga da se pred nama nalazi osoba sa invaliditetom, a ne invalid. Invaliditet nije jedino što je definiše i pored njega ima stotine osobina po kojima je slična svima nama.Sledeće po važnosti je pravilo da se uvek obraćamo toj osobi ili tom detetu, a ne osobi koja je u njenoj pratnji, roditelju ili slično. Veoma je ponižavajuće razgovarati o toj osobi u njenom prisustvu sa drugima, kao da ona ne postoji. Takođe je ponižavajuće preterano zaštitničko ponašanje, tetošenje, snishodljivost, tapšanje po ramenu, milovanje po glavi, kosi, rukama. Empatija je dobrodošla u svakoj vrsti međuljudskih odnosa,ali ne i preterano sažaljevanje i tragično doživljavanje.


U susretu sa osobom u invalidskim kolicima treba se pridržavati nekoliko pravila: ukoliko će razgovor biti duži, uvek treba sesti tako da odnos bude na istom nivou, oči u oči; kolica koja koriste deo se njihovog svakodnevnog života i smatra se nepristojnim diranje kolica, kačenje stvari o njihove ručke, igranje sa pojednim njihovim delovima...Sasvim je u redu reći osobi u invalidskim kolicima-idemo da prošetamo, kreni ovamo, dođi do mene, možeš li malo požuriti?...Osobi koja koristi kolica je veoma važno da ona budu baš na onom mestu na kome ih je i ostavila, ako se prebacila ne krevet, fotelju, sedište u automobilu ili prevozu, tako da se njihova kolica nikada ne premeštaju bez prethodnog dogovora.Uvek pitajte osobu da li želi pomoć, nemojte pritrčavati da sami pomažete ukoliko to nije potrebno. Baš kao i svima nama, i njima prija samo diskretna vrsta pomoći.


Ako razgovarate sa gluvom ili nagluvom osobom, nema potrebe da povisujete ton ili vičete, govorite joj direktno u uvo ili osobi u njenoj pratnji. Dovoljno je da stanete naspram nje i da govorite razgovetno, a ona će najčešeće potpuno ispravno pročitati sa usana ono što joj želite reći. U redu je osobi sa oštećenjem sluha reći – „Čujemo se!“, jer je to svakodnevna vrsta pozdrava pri odlasku, a sve više komuniciramo putem pisanih, tekstualnih poruka.


Ukoliko je osoba preko puta nas slepa ili slabovida, pristojno je diskretno dati do znanja da joj prilazimo. Niko od nas ne voli da bude zaskočen! Ukoliko joj je potrebna pomoć u kretanju, najprirodnije je da vas uhvati pod ruku. Takođe je prilikom pozdravljanja sasvim u redu reći npr. „Vidimo se sledeće nedelje!“


Osobe sa teškoćama govora je mnogo pristojnije zamoliti da ponove šta su rekli i reći im – „Oprosti, nisam razumeo“, nego glumatati da ih razumemo i učestovati u razgovoru bez razumevanja i smisla.


Svoju decu nemojte kažnjavati ili se u njihovo ime izvinjavati ukoliko zapitkuju osobu sa invaliditetom zašto ne može da hoda, da li je bole noge, zašto ne može da čuje ili slično. Deca su prirodno ljubopitljiva i neposredna u razgovoru i ovakva otvorena zapitkivanja i radoznalost niko neće doživeti kao uvredljivo. Naravno, kako odrastaju, potrebno ih je učiti navedenim pravilima.


I da ne zaboravimo, u javnim institucijama, na šalterima, u domovima zdravlja, u javnom prevozu, u saobraćaju, poštujte pravo prvenstva osoba sa invaliditetom.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.02.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen