Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ČESTIĆ UVODNIČAR U NALEDOVOJ RADIONICI!


U četvrtak predsednik opštine Srbobran, učestvovaće u radu radionice "Fondovi za jačanje privredne saradnje Srbije i Nemačke".


Radionicu organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Radionica se održava u prostorijama kompanije Siemens u Beogradu.

- Ova radionica u sebi nosi veoma važnu mogućnost uspostavljanja dublje i intezivnije saradnje javnog i privatnog sektora. Na pravom mestu ćemo imati priliku da se upoznamo sa ponudama i stimulacijama fondova nemačke vlade, ali i da mi upoznamo predstavnike privatnog sektora sa ponudom koju kao opština Srbobran možemo pripremiti za njih, rekao je u najavi radionice Čestić, koji će uz Ivana Kneževića, zamenika direktora Siemens doo Beograd, i Christophe di Marco, menadžera GIZ - Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS), biiti jedan od uvodničara i dodao:

- Cilj je dobro se predstaviti, uspostaviti partnerske odnose i zainteresovati nekog od investitora za ulaganje u našu sredinu.

Moderator sutrašnje radionice je Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.

Na radionici će najpre biti predstavljeni novi fondovi nemačke vlade koji stimulišu partnerstvo privatnih kompanija i javnog sektora i nude mogućnost zajedničkog sprovođenja i finansiranja do 50% od ukupne vrednosti projekata. U okviru radionice će biti predstavljeni i prvi projekti koji se realizuju uz podršku ovog fonda. Učesnici će imati priliku da se upoznaju i sa programima Centra za internacionalne migracije koji organizaciono i finansijski pomaže povratak i angažman naših stručnjaka iz dijaspore kod poslodavaca u Srbiji.

Ovo je inače druga značajna aktivnost predsednika Čestića u okviru NALED-a ove nedelje. Naime, početkom nedelje Čestić je učestovao u radu okruglog stola koji se bavio jednom od najaktuelnijih tema sa kojom se susreću sve lokalne samouprave u Srbiji - "Odštetni zahtevi – efekti na budžet i sprečavanje zloupotrebe".

- Želim da zahvalim NALED-u na organizaciji skupa, a tema kojom smo se bavili stvarno dokazuje da ova organizacija ima želju da pomogne opštinama u rešavanju konkretnih problema. Isto važi i za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. I mi u opštini Srbobran moramo se pozabaviti ovim problemom, iako smo već pooštravanjem određenih procedura stvorili ambijent u kom se lažni ujedi ne dokazuju lako, čime čuvamo opštinski budžet. Istovremeno, moramo tragati za trajnijim rešenjem problema napuštenih pasa, u skladu sa evropskim standardima. Problem je nepostojanje jedinstvenog načina na koji lokalne samouprave tretiraji problem pasa na ulicama i to se mora ujednačiti, bez obzira na razlike u veličini gradova", rekao je Čestić nakon održavanja ovog okruglog stola.

U opštini Srbobran u 2016. godini bilo je 48 prijava za ujede pasa, a u 2015, 41 prijava.

- U cilju sprečavanja lažnog prijavljivanja ujeda, naša lokalna samouprava pooštrila je uslove za ove slučajeve. Nije dovoljno samo imati izveštaj lekara već se kod svake prijave na pregledu mora pojaviti i naš komunalni redar ili drugi dežurni komunalni radnik, sa zadatkom da fotografiše promene. Ovi izveštaji šalju se u Pasterov zavod na još jedno veštačenje i tek tada se može govoriti o nadoknadi štete. Uprvo zbog toga do 06. februara ove godine imali smo samo dve prijave ujeda pasa, a susedni Bečej čak 24 prijave do 20. januara, rekao je za medije Đorđe Debeljački, član Opštinskog veća zadužen za komunalne delatnosti.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.02.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 48
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen