Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/583/esti-uvodniar-u-naledovoj-radionici/

Verzija za tampu / To ScreenviewČESTIĆ UVODNIČAR U NALEDOVOJ RADIONICI!


U četvrtak predsednik opštine Srbobran, učestvovaće u radu radionice "Fondovi za jačanje privredne saradnje Srbije i Nemačke".


Radionicu organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Radionica se održava u prostorijama kompanije Siemens u Beogradu.

- Ova radionica u sebi nosi veoma važnu mogućnost uspostavljanja dublje i intezivnije saradnje javnog i privatnog sektora. Na pravom mestu ćemo imati priliku da se upoznamo sa ponudama i stimulacijama fondova nemačke vlade, ali i da mi upoznamo predstavnike privatnog sektora sa ponudom koju kao opština Srbobran možemo pripremiti za njih, rekao je u najavi radionice Čestić, koji će uz Ivana Kneževića, zamenika direktora Siemens doo Beograd, i Christophe di Marco, menadžera GIZ - Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS), biiti jedan od uvodničara i dodao:

- Cilj je dobro se predstaviti, uspostaviti partnerske odnose i zainteresovati nekog od investitora za ulaganje u našu sredinu.

Moderator sutrašnje radionice je Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.

Na radionici će najpre biti predstavljeni novi fondovi nemačke vlade koji stimulišu partnerstvo privatnih kompanija i javnog sektora i nude mogućnost zajedničkog sprovođenja i finansiranja do 50% od ukupne vrednosti projekata. U okviru radionice će biti predstavljeni i prvi projekti koji se realizuju uz podršku ovog fonda. Učesnici će imati priliku da se upoznaju i sa programima Centra za internacionalne migracije koji organizaciono i finansijski pomaže povratak i angažman naših stručnjaka iz dijaspore kod poslodavaca u Srbiji.

Ovo je inače druga značajna aktivnost predsednika Čestića u okviru NALED-a ove nedelje. Naime, početkom nedelje Čestić je učestovao u radu okruglog stola koji se bavio jednom od najaktuelnijih tema sa kojom se susreću sve lokalne samouprave u Srbiji - "Odštetni zahtevi – efekti na budžet i sprečavanje zloupotrebe".

- Želim da zahvalim NALED-u na organizaciji skupa, a tema kojom smo se bavili stvarno dokazuje da ova organizacija ima želju da pomogne opštinama u rešavanju konkretnih problema. Isto važi i za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. I mi u opštini Srbobran moramo se pozabaviti ovim problemom, iako smo već pooštravanjem određenih procedura stvorili ambijent u kom se lažni ujedi ne dokazuju lako, čime čuvamo opštinski budžet. Istovremeno, moramo tragati za trajnijim rešenjem problema napuštenih pasa, u skladu sa evropskim standardima. Problem je nepostojanje jedinstvenog načina na koji lokalne samouprave tretiraji problem pasa na ulicama i to se mora ujednačiti, bez obzira na razlike u veličini gradova", rekao je Čestić nakon održavanja ovog okruglog stola.

U opštini Srbobran u 2016. godini bilo je 48 prijava za ujede pasa, a u 2015, 41 prijava.

- U cilju sprečavanja lažnog prijavljivanja ujeda, naša lokalna samouprava pooštrila je uslove za ove slučajeve. Nije dovoljno samo imati izveštaj lekara već se kod svake prijave na pregledu mora pojaviti i naš komunalni redar ili drugi dežurni komunalni radnik, sa zadatkom da fotografiše promene. Ovi izveštaji šalju se u Pasterov zavod na još jedno veštačenje i tek tada se može govoriti o nadoknadi štete. Uprvo zbog toga do 06. februara ove godine imali smo samo dve prijave ujeda pasa, a susedni Bečej čak 24 prijave do 20. januara, rekao je za medije Đorđe Debeljački, član Opštinskog veća zadužen za komunalne delatnosti.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign