Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

SRBOBRANSKI PAORI U SLOVENIJI


Poljoprivrednici iz Srbobrana, Turije i Nadalja, predvođeni Radivojem Paroškim, predsednikom SO Srbobran i Nebojšom Nedeljkovićem, opštinskim većnikom za poljoprivredu u nedelju uveče krenuli su put Slovenije. Danas je bio prvi dan ove dvodnevne posete.


Poseta podrazumeva upoznavanje sa načinom kako se gazduje u Sloveniji i razmenu iskustava sa vlasnicima gazdinstva u Pomurskoj regiji. Dobrodošlica i gostoprimstvo osetilo se na svakom koraku ovog prvog dana, a zvanični deo bio je u zgradi male slovenačke opštine Cerkvenjak, kraj nadaleko poznatog mesta Radenci gde se proizvodi čuvena, u ex Yu, mineralna voda "Radenska".

Naše poljoprivrednike primio je gradonačelnik Marjan Žmavc. Susret je iskorišćen za međusobno upoznavanje dve opštine, koje su predstavili gradonačelnik Žmavc i predsednik SO Srbobran Radivoj Paroški.

- Hvala na srdačnom dočeku i još jednom nam je potvrđeno ono što znamo da je Slovenija, a posebno ovi njeni delovi, otvorena i dobronamerna prema Vojvođanima i Srbiji. Naši poljoprivrednici uglavnom se bave ratarstvom, ali javljaju se ozbiljni stočarski, voćarski i povrtarski projekti i činimo dosta napora da intenziviramo poljoprivrednu proizvodnju. Ovde smo da na licu mesta vidimo kako vi to radite, ovde u Evropskoj uniji, i za korak ili dva ste ispred nas, ali i naši poljoprivrednici čine dobre pokušaje u razvijanju proizvodnje, obezbeđivanju savremene mehanizacije i jačanju gazdinstava. Istovremeno, treba nam još znanja i iskustva da to dovedemo na viši nivo. Imamo oko 1.500 gazdinstava, 3.000 ljudi je praktično vezano za poljoprivredu, što nam u perspektivi razvoja pruža mogućnost dodatnog zapošljavanja, rekao je Paroški.

Ukupno nekoliko poseta gazdinstvima obuhvatio je prvi dan u Sloveniji. Počelo je na farmi Boštjana i Martine Ruškar, koji su se odlučili na uzgoj krava. Uz sveže mleko, proizvode i mlečne prerađevine, a podršku im svakodnevno u poslu pružaju Boštjanovi otac i majka.Naši poljoprivrednici mogli su da vide kako se radi na farmi svinja Franca i Cvetke Kuri, koji  svoj biznis razvijaju uz podršku sina i snaje, Daneta i Brigite. Na ovoj farmi uzgaja se 1.000 svinja.Takođe, videli su i veliku farmu krava i nešto manju ergelu konja, braće Branka i Jože Slana. Stočari iz opštine Srbobran čuli su iz prve ruke kojim putem treba ići i kako naći svoje mesto na tržištu Evropske unije. Upriličena je poseta turističkom domaćinstvu Damjana Breznika, vinogradara, proizvođača kvalitetnih vina i vlasniku jednog od najboljih vinskih podruma u ovom delu Slovenije. I njemu su prva podrška supruga, sin i ćerka, a u objekat u kom dočekuje goste iz cele Evrope, do sada je uloženo, kako sam kaže, oko milion evra, uz podršku Slovenije i fondova EU. Ništa manje vredan turistički objekat, sa ugostiteljskim i smeštajnim kapacitetima, Aleža Firbasa i njegovog sina Bojana, bio je poslednja tačka programa za ponedeljak.

Domaćini u gradu Radenci organizovali su za poljoprivrednike iz Srbobrana predavanje i savetovanje na temu fondova Evropske unije koji se uskoro otvaraju. Svoja iskustva preneli su Janez Rihtarič, gradonačelnik Radenca, i dr Franc Režonja, direktor Agrarne komore Murske Sobote, koji je celi dan bio sa našim poljoprivrednicima i na neki način bio domaćin.

Na kraju dana izjavu za medije dao je Nebojša Nedeljković, član Opštinskog veća zadužen za resor poljoprivrede. Evo kao je on prokomentarisao prvi dan posete Sloveniji:

Poseta se nastavlja u utorak.

G.D.
 

  

Postavio: Administrator dana 2017.02.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin