Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

ISKUSTVA SLOVENAČKIH POLJOPRIVREDNIKA


Drugog dana posete Sloveniji naši poljoprivrednici obišli su još nekoliko gazdinstava i bili su gosti opštine Grad, koja je sa našom opštinom pre par godina potpisala povelju o saradnji.


Kako jedno malo mesto sa 2.000 stanovnika, uspešno privlači na desetine hiljada turista iz Slovenije i Evrope, šta je potrebno da bi se uspešno proizvodili prirodni sokovi i kako uspešno voditi farmu sa 500 grla stoke su pitanja na koje su naši poljoprivrednici dobili odgovore prilikom drugog dana radne posete Sloveniji.

Posetili su farmu Tatjane i Alojza Vrzela, predsednika udruženja stočara četiri opštine iz Štajerske. U farmu je uloženo više od milion evra i spada u red najsavremenijih u republici Sloveniji. Takođe bili su gosti Štefana Gjergjeka. Njegovo gazdinstvo proizvodi 13 vrsta voćnih sokova. Voće gaji na tri hektara, a ostale količine za proizvodnju obezbeđuje otkupom. U posao je uključena cela porodica, a "to je način da imamo bolju rentabilnost, pošto svi rade", kaže Gjergek.

Tokom jučerašnjeg dana Srbobranci su bili gosti Cvetke Ficko, gradonačelnice male opštine Grad sa kojom opština Srbobram ima potpisanu Povelju o saradnji. Zanimljivost je da u opštini Grad rade samo žene. Njih sedam čine lokalnu administraciju. One su uspele da opštinu Grad uspešno pozicioniraju na turističkoj mapi Slovenije. 

Uz podršku Evropske unije izgrađena je Vulkanija. Uz renovirani dvorac starog Grada, koji dominira nad mestom i može se posetiti, ovaj deo Slovenije postao je veoma poznata turistička destinacija.

Evo kako je svoje utiske, tokom ove dvodnevne posete Sloveniji i upoznavanje sa ondašnjim prilikama u agraru sažeo Radivoj Paroški, predsednik Skupštine Opštine Srbobran:

Poljoprivrednici iz naše opštine večeras bi trebali da budu u Srbobranu.

G.D.

  

Postavio: Administrator dana 2017.02.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin