Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

ISKUSTVA SLOVENA─îKIH POLJOPRIVREDNIKA


Drugog dana posete Sloveniji naši poljoprivrednici obišli su još nekoliko gazdinstava i bili su gosti opštine Grad, koja je sa našom opštinom pre par godina potpisala povelju o saradnji.


Kako jedno malo mesto sa 2.000 stanovnika, uspešno privla─Źi na desetine hiljada turista iz Slovenije i Evrope, šta je potrebno da bi se uspešno proizvodili prirodni sokovi i kako uspešno voditi farmu sa 500 grla stoke su pitanja na koje su naši poljoprivrednici dobili odgovore prilikom drugog dana radne posete Sloveniji.

Posetili su farmu Tatjane i Alojza Vrzela, predsednika udru┼żenja sto─Źara ─Źetiri opštine iz Štajerske. U farmu je ulo┼żeno više od milion evra i spada u red najsavremenijih u republici Sloveniji. Tako─Ĺe bili su gosti Štefana Gjergjeka. Njegovo gazdinstvo proizvodi 13 vrsta vo─çnih sokova. Vo─çe gaji na tri hektara, a ostale koli─Źine za proizvodnju obezbe─Ĺuje otkupom. U posao je uklju─Źena cela porodica, a "to je na─Źin da imamo bolju rentabilnost, pošto svi rade", ka┼że Gjergek.

Tokom ju─Źerašnjeg dana Srbobranci su bili gosti Cvetke Ficko, gradona─Źelnice male opštine Grad sa kojom opština Srbobram ima potpisanu Povelju o saradnji. Zanimljivost je da u opštini Grad rade samo ┼żene. Njih sedam ─Źine lokalnu administraciju. One su uspele da opštinu Grad uspešno pozicioniraju na turisti─Źkoj mapi Slovenije. 

Uz podršku Evropske unije izgra─Ĺena je Vulkanija. Uz renovirani dvorac starog Grada, koji dominira nad mestom i mo┼że se posetiti, ovaj deo Slovenije postao je veoma poznata turisti─Źka destinacija.

Evo kako je svoje utiske, tokom ove dvodnevne posete Sloveniji i upoznavanje sa ondašnjim prilikama u agraru sa┼żeo Radivoj Paroški, predsednik Skupštine Opštine Srbobran:

Poljoprivrednici iz naše opštine ve─Źeras bi trebali da budu u Srbobranu.

G.D.

  

Postavio: Administrator dana 2017.02.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin