Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

ISKUSTVA SLOVENA─îKIH POLJOPRIVREDNIKA


Drugog dana posete Sloveniji naši poljoprivrednici obišli su još nekoliko gazdinstava i bili su gosti opštine Grad, koja je sa našom opštinom pre par godina potpisala povelju o saradnji.


Kako jedno malo mesto sa 2.000 stanovnika, uspešno privla─Źi na desetine hiljada turista iz Slovenije i Evrope, šta je potrebno da bi se uspešno proizvodili prirodni sokovi i kako uspešno voditi farmu sa 500 grla stoke su pitanja na koje su naši poljoprivrednici dobili odgovore prilikom drugog dana radne posete Sloveniji.

Posetili su farmu Tatjane i Alojza Vrzela, predsednika udru┼żenja sto─Źara ─Źetiri opštine iz Štajerske. U farmu je ulo┼żeno više od milion evra i spada u red najsavremenijih u republici Sloveniji. Tako─Ĺe bili su gosti Štefana Gjergjeka. Njegovo gazdinstvo proizvodi 13 vrsta vo─çnih sokova. Vo─çe gaji na tri hektara, a ostale koli─Źine za proizvodnju obezbe─Ĺuje otkupom. U posao je uklju─Źena cela porodica, a "to je na─Źin da imamo bolju rentabilnost, pošto svi rade", ka┼że Gjergek.

Tokom ju─Źerašnjeg dana Srbobranci su bili gosti Cvetke Ficko, gradona─Źelnice male opštine Grad sa kojom opština Srbobram ima potpisanu Povelju o saradnji. Zanimljivost je da u opštini Grad rade samo ┼żene. Njih sedam ─Źine lokalnu administraciju. One su uspele da opštinu Grad uspešno pozicioniraju na turisti─Źkoj mapi Slovenije. 

Uz podršku Evropske unije izgra─Ĺena je Vulkanija. Uz renovirani dvorac starog Grada, koji dominira nad mestom i mo┼że se posetiti, ovaj deo Slovenije postao je veoma poznata turisti─Źka destinacija.

Evo kako je svoje utiske, tokom ove dvodnevne posete Sloveniji i upoznavanje sa ondašnjim prilikama u agraru sa┼żeo Radivoj Paroški, predsednik Skupštine Opštine Srbobran:

Poljoprivrednici iz naše opštine ve─Źeras bi trebali da budu u Srbobranu.

G.D.

  

Postavio: Administrator dana 2017.02.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin