Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/621/33kobasicijada-uspeno-okonana/

Verzija za tampu / To Screenview33. KOBASICIJADA USPEŠNO OKONČANA!


Za tri dana kroz Turiju je prošlo više desetina hiljada posetilaca. Gosti i organizatori zadovoljni, a predsednik opštine Srbobran, Neško Čestić na otvaranju Kobasicijade obećao izgradnju industrijskog pogona za preradu mesa i proizvodnju nadaleko čuvene turinske kobasice.


Vikend je protekao u znaku Kobasicijade. Još jednom su vrsni turinski mesari okupljeni oko Udruženja Kobascijada oborili sopstveni rekord. Napravili su kobasicu dugu 2.033 metra.

Tačno u podne, u subotu stigla je u centar sela na paleti koju je nosio jedan od najvećih turinskih traktora. Prolaz kroz gomilu posetilaca pravili su gosti iz Mužlje koji su pucanjem bičeva najavljivali dolazak.

Ispred kobasice išli su mesari koji su dan i noć, u četvrtak i petak nadevali kobasicu koja je ovaj put bila napravljena od 35 krmača.

- Utrošeno je oko tri i po tone čistog mesa. Nadevena je u kalibriranim prirodnim crevima prečnika 32/34 koja su sastavljena pod pritiskom, a radilo je osam majstora mesarskog zanata, ispričao je Miroslav Čika Medurić, predsednik Udruženja Kobasicijada.

Ovogodišnju "Kobasicijadu" otvorio je predsednik opštine Srbobran Neško Čestić i i on je prvi presekao divovsku kobasicu. Oko metar i po pripalo je predsedniku Čestiću, a ostalo je ponuđeno gostima koji su došli na 33. Kobasicijadu.

Najveća kobasica na svetu panula je za tri sata, a prodavala se na dužni metar po ceni od 500 dinara.

U okviru manifestacije proglašeni su najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice. U domaćoj radinosti najbolje kobasice napravili su Ranislav Stankov, Šandor Balint i Zdravko Elesin iz Turije, a najuspešniji klanični proizvođači su mesare "Cveta" iz Vrbasa, "Siki" iz Novog Sada i "Zmajevac" iz Iriga.

U subotu uveče pred publiku je na glavnu binu izašla Ana Bekuta sa orkestrom i nekoliko sati pevala svoje, ali i hitove drugih izvođača, tako da je publika sa koncerta otišla više nego zadovoljna, a više puta Ana i publika pevali su zajedno.

Zdravko i Nataša Blagojević iz Modriče su došli u Turiju zbog Kobasicijade

Ovogodišnja Kobasicijada imala je svoje goste, kolege kobasičare i salamare iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske... Na svečanom ručku razmenjeni su pokloni, a Kobasicijada je dobila poziv na gostovanje u Samoboru, Svetom Petru u šumi, Sevnici i Bekeščabi. Takođe poziv je upućen i predsedniku opštine Srbobran, Nešku Čestiću i lokalnoj samoupravi.

Što bi rekao Čika, Kobasicijada je već ušla u Evropu.

Na konferenciji za medije govorili su Miroslav Medurić, predsednik Čestić, ali i gosti iz Hrvatske, dr Dubravko Viduć iz Samobora i dr.sc. Mario Bratulić iz istarske opštine Sveti Petar u šumi. Njih dvojica naglasili su značaj udruživanja srodnih manifestacija i da je Kobasicijada izuzetno značajan partner. Da bi se apliciralo za sredstva kod evropskih fondova za razvoj neophodno je nastupiti sa zajedničkim projektom, s tim što je jako važno da zajednički nastupe manifestacije iz zemalja EU, ali i srodna manifestacija iz zemalja u pridruživanju. Tu salamari i kobasičari iz Hrvatske i Slovenije koji imaju projekat ozbiljno računaju na učešće kobasičara iz Turije. 

Ove godine, izuzetna čast pripašće Miroslavu Meduriću Čiki. Na manifestaciji "S kolbasicom u EU" koja će se u martu održati u Istri u opštini Sveti Petar u šumi, Miroslav Medurić biće promovisan u viteza kobasice.

Ono što je nesumnjivo dobra vest i nešto što obeležava ovogodišnju Kobasicijadu je obećanje predsednika opštine Srbobran, Neška Čestića. Naime, on je prilikom otvaranja Kobasicijade, ali potom i na konferenciji za medije ponovio, da su u toku ozbiljni pregovori sa investitorom iz Nemačke koji je spreman da investira u izgradnju pogona za proizvodnju kobasice u Turiji, kako bi turinska kobasica mogla da se kupi i nađe na trpezama ljubitelja dobre hrane tokom cele godine.

- Nije važno koliko će ovaj pogon direktno zaposliti ljudi, mnogo značajnije je da će proizvođači svinja imati sigurnog partnera za plasman robe. Naš cilj je da na ovaj način uposlimo naša seoska domaćinstva i napravimo mrežu kooperanata, koja će obezbediti mnogim našim sugrađanima da pristojno žive od svog rada, rekao je Čestić.

On je još dodao da očekuje, iduće godine, da kobasica koja će biti dugačka 2.034 metra izađe iz tog novog pogona za preradu mesa.

Za kulturno umetnički deo programa koji je pratio Kobasicijadu bili su zaduženi Centar za sport i turizam i Dom kulture iz Srbobrana. Na bini su se dva dana smenjivali KUD-ovi i mužički orkestri koji su zabavljali goste tradicionalno pesmom i igrom.

Oni su iskoristili u nedelju lep, sunčan dan da se svojim biciklovima provozaju do Turije. "Željko Veseljko" i njegova ekipa...

Jedan od gostiju sa kojim smo razgovarali je i Milan Novaković, načelniik Južnobačkog upravnog okruga. On je između ostalog ukazao na značaj ovakvih manifestacija, ali i da pohvali rad naše lokalne samouprave:

S.Š.

 

 

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign