Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/635/izaberite-pedagoki-fakultet-u-somboru/

Verzija za tampu / To ScreenviewIZABERITE PEDAGOŠKI FAKULTET U SOMBORU!


Juče je u Gimnaziji i srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" predstavljen Pedagoški fakultet u Somboru. U okviru prezentacije, maturanti i budući studenti su iz prve ruke mogli da čuju zbog čega ovaj fakultet, osim duge tradicije, zaslužuje da bude izbor nekog od njih koji nameravaju da nastave školovanje...


Prezentaciju je održao Nemanja Lukić, asistent na Pedagoškom fakultetu. U kratkim crtama on je maturante Gimnazije i ekonomske škole upoznao sa ponudom Pedagoškog fakulteta u Somboru.

- Reč je o državnom i akreditovanom fakultetu. Pedagoški fakultet pruža mogućnost školovanja na osnovnim, master i doktorskim studijama. Smerovi na osnovnim i master akademskim studijama su učitelj, vaspitač, dizajner medija u obrazovanju i bibliotekar-informatičar, a nastava je prilagođena savremenom tipu učenja, rekao je Lukić i dodao:

- Takođe, veliki je i obim stručne prakse i broj izbornih predmeta. Svi studijski programi usaglašeni su sa srodnim studijskim programima univerziteta u Evropskoj uniji, rekao je Lukić.

Fakultet ima savremeni dom za učenike, koji je izgrađen pre par godina i omogućava odlične uslove za stanovanje i školovanje, po više nego pristupačnim cenama.

Iz redova svršenih učenika ove škole izrastao je niz naših velikana kao što su pedagozi: dr. Paja Radosavljević, Vojislav Bakić, Petar Despotović; književnici: Mita Kalić, Mita Petrović, Isidora Sekulić, Jovan Dučić i drugi; kompozitori Josif Marinković i Petar Konjović, slikar Ivan Radović i niz drugih naučnih, kulturnih i javnih radnika.

Prošle godine proslavljen je veliki jubilej ove obrazovne ustanove, 200 godina postojanja, naime 1816. godine iz Sentandreje, prva srpska učiteljska škola bila je preseljena u Sombor. Godine 1895. biva sagrađena zgrada Preparandije u kojoj se odvijala nastava sve do 1948. godine. Potom do 1963. zdanje biva korišteno kaop vežbaonica učiteljske škole.

Zgrada u kojoj se danas nalazi Pedagoški fakultet je izgrađena 1963. godine kao “škola sa vežbaonicom i domom učenika”. Učiteljska škola je postojala sve do 1973. kada je prerasla u Pedagošku akademiju a 1993. je iz Pedagoške akademije stvoren Učiteljski fakultet. Od 1973 do 1993 fakultet je nosio ime Žarka Zrenjanina.

Godine 2006. dolazi do izmene Statuta fakulteta te usled uvođenja novih smerova Učiteljski fakultet postaje Pedagoški.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign