Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

─îESTITKA SVIM ┼ŻENAMA IZ KABINETA PREDSEDNIKA OP┼áTINE, NE┼áKA ─îESTI─ćA!


Danas je Me─Ĺunarodni dan ┼żena. Osmi mart obele┼żava se u nizu zemalja. 1908. godine, tog dana je 15.000 ┼żena marširalo kroz Njujork tra┼że─çi kra─çe radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Dve godine kasnije, 1910. u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalisti─Źke Internacionale, odr┼żana je prva me─Ĺunarodna ┼żenska konferencija. Ona je ustanovila „Me─Ĺunarodni dan ┼żena“ na predlog Klare Cetkin (nem. Clara Zetkin, Eißner; 5. jul 1857 – 20. jun 1933.), uticajne nema─Źke politi─Źarke i borca za ┼żenska prava.


- Pre svega ┼żelim u ime lokalne samouprave i svoje li─Źno ime da ┼żenama ─Źestitam njihov praznik i pru┼żim podršku u ostvarivanju prava na rodnu ravnopravnost. Ono što je va┼żno da se ka┼że na današnji dan je ─Źinjenica da su kroz vekove, upravo ┼żene ─Źesto bile pokreta─Ź mnogih procesa koji su na bolje menjali svet i zbog toga svi dugujemo zahvalnost i imamo obavezu da negujemo poštovanje prema ┼żenama. Osmi mart je dan kada izra┼żavamo poštovanje prema ┼żenama i njihovoj borbi za ravnopravnost, ka┼że se u ─Źestitci koja je upu─çena iz kabineta predsednika opštine Srbobran, Neška ─îesti─ça i dodaje na kraju:

- Stoga ─Źestitam svim ┼żenama praznik uz ┼żelje da njihova uloga u procesima koji oblikuju naše društvo bude zna─Źajnija i ve─ça.  

- Nasilje je najve─çi izazov sa kojim su suo─Źene ┼żene širom sveta, a napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti je nestabilan, rekla je ─Źelnica agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osna┼żivanje uloge ┼żena, Femzil Malambo-Ngkjuka i dodala da svaka tre─ça ┼żena u svetu iskusi fizi─Źko ili seksualno nasilje tokom ┼żivota, a 50% ┼żena ┼żrtava ubistva ubiju njihovi partneri ili ─Źlanovi porodice.

Ipak ohrabruju─ça je ─Źinjenica da velika ve─çina muškaraca i ┼żena širom sveta veruje u jednake mogu─çnosti, mada u isto vreme ve─çina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.03.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin