Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

─îESTITKA SVIM ┼ŻENAMA IZ KABINETA PREDSEDNIKA OP┼áTINE, NE┼áKA ─îESTI─ćA!


Danas je Me─Ĺunarodni dan ┼żena. Osmi mart obele┼żava se u nizu zemalja. 1908. godine, tog dana je 15.000 ┼żena marširalo kroz Njujork tra┼że─çi kra─çe radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Dve godine kasnije, 1910. u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalisti─Źke Internacionale, odr┼żana je prva me─Ĺunarodna ┼żenska konferencija. Ona je ustanovila „Me─Ĺunarodni dan ┼żena“ na predlog Klare Cetkin (nem. Clara Zetkin, Eißner; 5. jul 1857 – 20. jun 1933.), uticajne nema─Źke politi─Źarke i borca za ┼żenska prava.


- Pre svega ┼żelim u ime lokalne samouprave i svoje li─Źno ime da ┼żenama ─Źestitam njihov praznik i pru┼żim podršku u ostvarivanju prava na rodnu ravnopravnost. Ono što je va┼żno da se ka┼że na današnji dan je ─Źinjenica da su kroz vekove, upravo ┼żene ─Źesto bile pokreta─Ź mnogih procesa koji su na bolje menjali svet i zbog toga svi dugujemo zahvalnost i imamo obavezu da negujemo poštovanje prema ┼żenama. Osmi mart je dan kada izra┼żavamo poštovanje prema ┼żenama i njihovoj borbi za ravnopravnost, ka┼że se u ─Źestitci koja je upu─çena iz kabineta predsednika opštine Srbobran, Neška ─îesti─ça i dodaje na kraju:

- Stoga ─Źestitam svim ┼żenama praznik uz ┼żelje da njihova uloga u procesima koji oblikuju naše društvo bude zna─Źajnija i ve─ça.  

- Nasilje je najve─çi izazov sa kojim su suo─Źene ┼żene širom sveta, a napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti je nestabilan, rekla je ─Źelnica agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osna┼żivanje uloge ┼żena, Femzil Malambo-Ngkjuka i dodala da svaka tre─ça ┼żena u svetu iskusi fizi─Źko ili seksualno nasilje tokom ┼żivota, a 50% ┼żena ┼żrtava ubistva ubiju njihovi partneri ili ─Źlanovi porodice.

Ipak ohrabruju─ça je ─Źinjenica da velika ve─çina muškaraca i ┼żena širom sveta veruje u jednake mogu─çnosti, mada u isto vreme ve─çina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.03.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 80
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen