Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PREKO TRI MILIONA DINARA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU!


Danas je u Beogradu, u Palati „SRBIJA“ organizovano potpisivanje ugovora o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti. Za ovu godinu, u budžetu Republike Srbije, obezbeđen je 701 milion dinara, za te namene.


Namenski transferi u ukupnom iznosu od 701 milion dinara obezbeđeni su iz budžeta i namenjeni su razvoju postojećih i uspostavljanju novih usluga socijalne zaštite (dnevni boravci, dnevni klubovi, pomoć u kući, prihvatilišta, prihvatne stanice, svratišta, stanovanje uz podršku, lični pratilac deteta, savetodavno terapijske usluge) u svim lokalnim samoupravama koje su ispod republičkog proseka razvijenosti. To će doprineti da se ove usluge razvijaju ravnomerno u celoj Srbiji. Prošle godine je za namenske transfere za 122 lokalne samouprave bilo izdvojeno 400 miliona dinara.
Pružaoci usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou mogu biti državni, civilni i privatni sektor, uz uslov da ispunjavaju zakonom propisane uslove.

- Lokalne samouprave su obavezne da razvijaju i održavaju sistem socijalne zaštite. Država Srbija je obezbedila novac za to. U onoj meri u kojoj smo napredniji, u onoj meri u kojoj zarađujemo više, odmah se to oseti u socijalnim kategorijama, odmah se to oseti prema onima kojima je pomoć potrebna, rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Palati "Srbija" gde je potpisao ugovore.

Kako je rekao, namera je da se u Srbiji razvije takav sistem socijalne zaštite u kojem bar minimum socijalne zaštite mora da postoji u svakoj lokalnoj samoupravi, bez obzira ne njenu razvijenost.

Potpis na ugovor, u ime predsednika opštine Srbobran, Neška Čestića, stavio je Stefan Mladenović, član Opštinskog veća zadužen za mesne zajednice, verske zajednice, nacionalne manjine i socijalna pitanja.

- Ovakav ugovor potpisali smo i prošle godine. Iznos je bio značajno manji, tako da se zahvaljujemo ministru i nadležnom ministarstvu što su prepoznali naše potrebe. Ovo je nastavak dobre saradnje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i naše opštine. Naša opština od 2012.godine ulaže ozbiljna sredstva u sistem socijalne zaštite i pomaže najugroženijim stanovnicima. Trudimo se da svake godine uvećamo davanja u socijalnu zaštutu. Sredstva koja će ovim ugovorom biti transferisana iz budžeta republike Srbije potrudićemo se da utrošimo namenski i u interesu korisnika sistema socijalne zaštite,  kazao je Mladenović.

U Palati "SRBIJA" pored Mladenovića, prisutna je bila i Biserka Veselinović, direktorka Centra za socijalni rad u našoj opštini.

- Poznavajući strukturu stanovništva opštine Srbobran, potpuno je jasno da je ovaj ugovor jako značajan. Imamo marginalizovane grupe koje od lokalne samouprave očekuju da se na poseban način odgovori na potrebe koje oni imaju. Prvenstveno mislim na staračka domaćinstva kojima je potrebna specifična potpora u održavanju osnovnih životnih funkcija i porodice koje se brinu o invalidnoj deci. Kako što je rekao ministar Vulin, svaka opština treba da omogući minimum ljudskih prava koja treba da budu temelj za razvoj i nadogradnju svega onoga što je neophodno za kvalitetniji život. Ovde se radi o podsticaju lokalnim samoupravama da uz sredstva koja su same obezbedile, mogu dodatno da jačaju i rade na održivosti usluga koje pružaju licima u sistemu socijalne zaštite, rekla je Veselinović.

U svom izlaganju i obraćanju predstavnicima lokalnih samouprava koje su obezbedile transferna sredstva ovim ugovorom Vulin je još rekao:

- Kako nam bolje ide tako će socijalna zaštita da se razvija. Politika ove vlade i premijera Aleksandra Vučića je da nema umanjivanja socijalnih prava, već samo može da bude povećanja, naglasio je Vulin.

S.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2017.03.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 70
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen