Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PRAZNIK MUZIKE - 25.MARTA!


Međunarodni festival horske muzike „Muzikom do snova“ podržan je putem konkursa „Zajednici Zajedno“ kompanije NIS a.d. Novi sad i opštine Srbobran.
Organizator festivala, Gradski hor „Zora“, Srbobran poziva vas da dođete i uživate u horskoj muzici...


Mesto održavanja: Sala malog pozorišta „Pozorištance“, Srbobran.
Datum i vreme: subota, 25.3.2017. godine, sa početkom u 19,00 časova.


Učesnici:

Hor „Sokolai Balint Madrigal“ iz Orošhaze (Mađarska), Hor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ iz Vršca i Učiteljskog fakulteta u Beogradu, nastavnog odeljenja u Vršcu, Gradski hor „Zora“, Tamburaški sastav „La Banda“ (jedini ženski tamburaški orkestar u Srbiji), rok orkestar, solisti na: klaviru, harmonici, gitari, bas gitari, perkusijama, tarabuci, flauti i mnogi drugi.

Gradski hor „Zora“ predstavlja najstarije udruženje opštine Srbobran koje postoji još od davne 1910. godine. Nakon Drugog svetskog rata usledile su godine bez pevačkih društava, da bi se, posle više od 70 godina pauze, horska muzika vratila u opštinu Srbobran.

Reosnovan je u septembru 2012. godine na inicijativu dirigentkinje Jasmine Stolić. Vodeća ideja osnivanja hora, bila je okupljanje ljubitelja kvalitetne muzike svih žanrova.


Prvi nastup Gradskog hora „Zora“ zapažen je nakon tri meseca na humanitarnom koncertu što obeležava i lep početak osnivanja hora. Od dana osnivanja do danas, hor je nastupao na preko 35 kulturnih dešavanja u Srbiji i inostranstvu i realizovao preko 10 značajnih projekata. Veliku pažnju kulturne publike hor je privukao učešćem na:

- Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Orošhazi u Mađarskoj 2013. godine, celovečernjim koncertima pod nazivom „Muzika kao inspiracija“ u Srbobranu 2014. i Vršcu 2015. godine, koncertima na „Petrovdanskim danima kulture“ u Srbobranu, koncertom u Budimpešti u Mađarskoj 2015. godine, koncertom u Temišvaru u Rumuniji 2016. godine i mnogim drugim.

Hor često nastupa sa instrumentalnom pratnjom, ženskim tamburaškim sastavom La Banda, orkestrom Braće Martić iz Novog Sada, kao i solistima na mnogim drugim instrumentima. Snimio je i priloge za Radio Televiziju Srbiju i Radio Televiziju Vojvodinu. Najveće priznanje hor je dobio u maju 2016. godine na prestižnom 15. Međunarodnom takmičenju horova „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini osvojivši srebrnu medalju i drugo mesto u kategoriji kamernih mešovitih profesionalnih horova. Predsednik žirija bila je profesor emeritus Darinka Matić-Marović, a ostali članovi žirija bili su poznati dirigenti iz okoline. Vodeći motiv svim članovima udruženja jeste da im je muzika inspiracija.

Današnji Ženski vršački hor Visoke škole za obrazovanje vaspitača “Mihailo Palov“ i odeljenja Učiteljskog fakulteta u Beogradu nastavlja bogatu tradiciju vršačkih vokalnih sastava Učiteljske škole, Pedagoške akademije “Živa Jovanović” i Više škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu.

Zlatno doba hora vršačke Učiteljske škole bilo je u periodu od 1952. do 1970. godine kada ovaj mešoviti hor vodi profesor Koriolan Bugariu. Tada vršački učitelji osvajaju mnogobrojna priznanja na pokrajinskim smotrama i državnim festivalima. Od 1989. do 2003. godine, horom Više škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu i odeljenja Učiteljskog fakulteta u Beogradu diriguje prof. dr Jon Lelea, učestvujući na festivalima duhovne muzike u više mesta južnog Banata.

U periodu od 2003. do 2014. godine pomenuti ženski vršački hor vodi dr Euđen Činč. U ovom periodu hor učestvuje na festivalima božićnih običaja u Alibunaru, Vršcu, Nikolincima, proslavi 70. godina školovanja učitelja i vaspitača na rumunskom jeziku u Vršcu i tradicionalno u okviru umetničkog programa Međunarodnih okruglih stolova o darovitosti, kao i na proslavi početka školske/univerzitetske godine.

Od marta 2014. godine horom diriguje profesorka Jasmina Stolić koja je nastavila tradiciju uspešnih nastupa. Hor je, od tog perioda, učestvovao na:

Jubilarnom 20., 21. i 22. međunarodnom okruglom stolu na temu darovitosti u Vršcu, proslavama početka školske/univerzitetske godine u Vršcu, celovečernjim koncertima pod nazivom „Muzika kao inspiracija“ u Srbobranu i Vršcu, svečanosti u organizaciji udruženja „Tačka susretanja“ u Vršcu, proslavi povodom osam decenija od osnivanja rumunskih odeljena pri Gimnaziji i Učiteljskoj školi u Vršcu, novogodišnjim priredbama u organizaciji Visoke škole, snimanju priloga za Radio Televiziju Vojvodinu i Radio Televiziju Banat.

Najveće priznanje hor je dobio u maju 2016. godine na prestižnom 15. Međunarodnom takmičenju horova „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini osvojivši zlatnu medalju i prvo mesto sa 96,6 bodova u kategoriji ženskih profesionalnih horova. Predsednik žirija bila je profesor emeritus Darinka Matić-Marović, a ostali članovi žirija bili su poznati dirigenti iz okoline. Sa horom često nastupa i instrumentalni sastav Učiteljskog fakulteta iz Beograda kojim takođe diriguje prof. Jasmina Stolić.

Hor MADRIGAL stiže iz zbratimljenog grada Srbobrana, Orošhaza iz Mađarske

Osnovan je daleke 1959. godine. Osnivač i dirigent hora bio je gospodin Balint Sokolai, profesor muzike. U njegovu čast, hor od 2000. godine nosi ime Hor „Sokolai Balint Madrigal“, čiji je dirigent Mikloš Mošojgo.


Hor ima bogat repertoar svih žanrova muzike i vremenskih perioda. Sin osnivača, Šandor Sokolaji – kompozitor, dobitnik Košutove nagrade, za hor je komponovao više pesama. Hor „Sokolai Balint Madrigal“ je do sada imao na stotine nastupa u Mađarskoj i inostranstvu. Učesnici su međunarodnog festivala kamernih horova u Albaniji, a u Finskoj - na poziv tamošnjeg „Društva Prijateljstva Mađara“ pevali su u Kusankoskiju. Leto 2009. godine proveli su na turneji u Švajcarskoj, a 2010. godine u Rumuniji. U Srbiji su do sada nastupali samo jednom, kada su 2013. godine su održali koncert u Adi. Dobitnici su više priznanja, a godine 2001. u Orošhazi nagrađeni su najvećom nagradom za doprinos razvoju kulture grada. Godine 2010. na „Dan Mađarske Kulture“ dobili su plaketu, na kojoj piše: „Za razvoj i negovanje muzičke kulture Orošhaze, za poluvekovni učinak u stvaranju ozbiljne muzike, za kvalitetne nastupe, službu i doslednost zahtevne privrženosti publike”.

LA BANDA

Počele su da sviraju zajedno krajem 2013. godine sa željom da na tamburama izvode muziku koja nije tamburaška. Ova ideja vodila ih je ka popularnoj, filmskoj, pa i džez muzici, odnosno u avanturu beskrajne nadgradnje tipične muzičke matrice Vojvodine, gde su otkrile zvuk tamburaškog orkestra u novom značenju. Iako dolaze iz različitih krajeva, sedište im je u Novom Sadu.

Kontrastna, a skladna, La Banda je spoj tradicije i mladosti, devojaka i tambure. Članice sastava su: Milana Milanković (prim I), Jelena Desančić (prim II), Branka Biberdžić (kontra), Milica Lerić (bas), Neda Radman (bas prim II), Julijana Jovanović (bas prim I), Sanja Ćeran (perkusije) i Jadranka Gojić (vokalni solista).

Popis muzičkih festivala na kojima su učestvovale u takmičarskom ili u revijalnom delu kao i popis značajnijih manifestacija je poduži:

"Tamburica fest", "Bisernica Janike Balaža", "Zlatna tamburica" i "Ulični svirači" u Novom Sadu, "Starčevačka tamburica" Starčevo, "Međunarodni festival tamburaških orkestara" Ruma, "Mikini dani" Bački Breg, "Veče uz tamburu" Banja Luka, "Međunarodni tamburaški festival" Kumanovo, “Bunt festival” Beograd, "Festival tamburaške muzike" Pljevlja, "Festival tamburaša" Bijelo Polje, "Tamburaški festival" Šentjanž, "Grožđebal" u Karlovcima i Banoštoru, "Mišićevi dani" u Mionici, "Srbobran fest" i dr.

Pored toga, učestvovale smo u snimanju novogodišnje epizode serije "Komšije", kao i na televizijskom takmičenju "Najbolji orkestri Srbije". Međutim, najdraži solistički koncert, kako kažu, bio je realizovan u okviru radijske emisije "M ključ" RTV-a u aprilu 2016. godine.

Nagrade: - Tamburica Fest 2014. Novi Sad - Nagrada žirija publike i Nagrada za najlepšu novu pesmu "U mom zagrljaju" - 14. Starčevačka tamburica - Prva nagrada za najbolji orkestar i Nagrada za Najbolju solistkinju intrumentalistu Milana Milanković, prim. 

Postavio: Srbobran.net dana 2017.03.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 25
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen