Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

Čestić potpisao Protokol o saradnji u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja između AP Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine


Ovaj protokol potpisalo je 20 opština u Vojvodini, a cilj ovog projekta je tešnja saradnja Pokrajine i lokalnih samouprava u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja i želja da se stvori efikasan sistem kojim će se obezbediti stvaranje planskog osnova kao uslova za privlačenje investicija u oblasti proizvodnje - planiranjem i uređenjem radnih zona, u oblasti turizma - planiranjem i uređenjem banja, marina, prirodnih i kulturnih celina, u oblasti energetike - izgradnja vetropolja i solarnih elektrana, kao i za razvoj infrastrukture i ravnomerniji regionalni razvoj.


Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić prilikom potpisivanja ugovora rekao je da je Protokol potpisan u skladu sa inicijativom Pokrajinske vlade da se omogući jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine da postanu suosnivači JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“, radi ostvarivanja saradnje od zajedničkog interesa i obavljanja poslova od strane Zavoda za jedinicu lokalne samouprave u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja i drugih stručnih poslova iz okvira delatnosti Zavoda.

Vladimir Galić je objasnio da je početkom decembra 2016. godine, Pokrajinska vlada usvojila informaciju o potrebi stvaranja jednog regionalnog centra – Zavoda za urbanizam Vojvodine, na taj način što će se kao suosnivači pojaviti i određene jedinice lokalne samouprave sa teritorije Vojvodine. Poziv je poslat na adrese 35 lokalnih samouprava u kojima ne postoje zavodi ili direkcije za urbanizam. Od 35 lokalnih samouprava, 25 lokalnih samouprava izrazilo je spremnost da postanu suosnivači Zavoda za urbanizam Vojvodine.

- Smatram da potpisom na Protokol dolazimo u situaciju da naša opština u perspektivi bude daleko efikasnija i da ćemo kao suosnivači Zavoda za urbanizam Vojvodine dobiti sve ono što nam u ovom trenutku nedostaje u domenu izgradnje i urbanističkih planova u našoj opštini. Mi u Srbobranu mislimo da lokalne samouprave treba da budu suosnivači Zavoda za urbanizam Vojvodine. Dobićemo kvalitetnu uslugu, jer je Zavod za urbanizam Vojvodine kadrovski i tehnički osposobljen i ima višegodišnje iskustvo na izradi planske dokumentacije, rekao je nakon potpisivanja Protokola Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran.

Pre dva dana predsednik Čestić bio je gost na konferenciji za medije koju je održala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Poziv za gostovanje stigao je iz Ministarstva zbog činjenice da je naša opština među deset najuspešnijih u Srbiji sa najboljim rezultatima u postupku popisivanja nelegalnih objekata.

Mihajlovićeva je naglasila da je završetak ozakonjenja važan za građane, koji će moći svojoj deci i unicima da ostave legalne, ozakonjene stanove i kuće, ali i za lokalne samouprave, koje će samo od taksi za ozakonjenje imati najmanje 100 miliona evra.

- Taj novac opštine neće trošiti na plate i reprezentaciju, nego će biti vraćen građanima kroz izgradnju i obnovu lokalnih puteva, kanalizacije, vodovoda, ali i škola i obdaništa, rekla je Mihajlović.

- U svakom slučaju prijaju reči pohvale koje je na račun opštine Srbobran i naše administracije i službi izrekla potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Radilo smo efikasno, građanima smo dobro objasnili o čemu se radi i uspeli smo da brzo popišemo nelegalne objekte. Korist će biti obostrana, građani će od sada svojom imovinom raspolagati u njenoj punoj vrednosti, a lokalna samouprava će prihodovati kroz takse i porez na imovinu. To odmah znači veće mogućnosti za ulaganje u infrastrukturno opremanje i uređenje Srbobrana, Turije i Nadalja, rekao je Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran.

S.N. 

Postavio: Srbobran.net dana 2017.03.17   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 62
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen