Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

OPŠTINA SRBOBRAN I BISER PRIMER DOBRE PRAKSE


Ovo je danas prilikom posete Udruženju za pomoć MNRO BISER, kazala pomoćnica pokrajinskog sekretara za za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, dr Milka Budakov.


Ona je obišla prostorije ovog Udruženja i u razgovoru sa predsednicom, Slavkom Piopić se upoznala sa aktivnostima BISER - a.

- Zadovoljstvo mi je što sam u 'Biseru', udruženju za koje znam da veoma posvećeno radi sa decom sa posebnim potrebama, da ga vode stručni i kompetentni ljudi koji se svakodnevno zalažu da usluge budu na odgovarajućem nivou, kako licenca zahteva. Znam da je za 'Biser' korisnik uvek na prvom mestu i da opština Srbobran želi da svi oni budu zbrinuti na pravi način. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova zainteresovan je da stekne kompletnu sliku o tome kako funkcionišu slična udruženja u celoj Vojvodini, kako su zbrinute ove osobe i druga invalidna lica, jer je postoji incijativa da neke usluge Centara za socijalni rad pređu u licencirane usluge raznih udruženja, kazala je dr Budakov i dodala:

- Zato je potrebno osnažiti i 'Biser' i sva druga udruženja i da svaka lokalna samouprava izdvoji određena sredstva za njihovo funkcionisanje. Moja saznanja do kojih sam stigla kroz saradnju sa Slavkom Popić, predsednicom 'Bisera', su veoma pozitivna, a isto mogu reći i za angažman i senzibilisanost na ovu temu opštine Srbobran. Upravo ovaj primer može biti ogledalo za sve druge lokalne samouprave kako dobiti dobru uslugu za decu sa posebnim potrebama i druga invalidna lica.

21. mart je internacionalni Dan osoba sa Daunovim sindromom i u Biseru će biti ove godine simbolično obeležen. Ukoliko želite da pokažete svoj senzibilittet i da podržavate pravo na jednakost iako smo različiti, danas je dan kada se to pokazuje obuvanjem dve različite čarape.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi tog sindroma je prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Hromozomi su sićušne količine belančevina u svakoj ćeliji ljudskog organizma koje prenose sve nasledne karakteristike. Na svakom hromozomu nalazi se hiljadu gena u kojima su zapisane sve naše nasledne osobine u obliku DNK. Hromozomi dolaze u paru i u svakoj se ćeliji nalazi 23 para (46 hromozoma ukupno). U svakom paru jedan hromozom potiče od majke, a jedan od oca.

Uzrok Daunovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru hromozoma otkrio je još jedan hromozom viška, umesto 2, tu su se nalazila 3 hromozoma, a u celoj ćeliji umesto 46, ukupno 47 hromozoma. 

Postavio: Administrator dana 2017.03.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen