Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SUTRA JE VRBICA, A VEČERAS SE VATRE PRESKAČU!


Srpska pravoslavna crkva obeležava sutra praznik Lazarevu subotu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred nedelju stradanja, smrt i vaskrsenje.


Sutra slavimo i Vrbicu, za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema Bibliji, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Sutra će porta pravoslavne crkve u Srbobranu biti prepuna dece. Kažu da je Vrbica jedan od najradosnijih praznika u pravoslavlju, baš zbog toga što je posvećen i u njemu učestvuju deca...


Na ovaj praznik deca se svečano obuku, a oko vrata im se okače mala zvonca na trobojci, koja simbolizuju pobedu nad smrti, jer je tog dana Isus umrlog prijatelja Lazara oživeo.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečijim praznikom. Tada se u pravoslavne hramove unose grane vrbe koje se blagosiljaju i potom podele narodu i deci, a oni ih nose svojim kućama.

Vrbica ili Lazareva subota je i krsna slava, tako da će danas u Srbobranu slaviti porodice Vučković, Radović, Lazić, Opančarev, Radovanović, Nastić, Savić, Stupar, Dišljaković, u Turiji Vlajković, Veskov, Jajić, Kojić, Jeftić, a u Nadalju Perić, Vujanić, Andrić, Radukić, Koledin i Sentivanac.

Vrbica se u pravoslavnom hramu u Sbobranu obeležava u subotu u 15h.

Večeras, veče uoči Lаzаreve subote, nа rаskrsnicamа ulicа pаle se vаtre od suvih stаbljikа kukuruzа ili nekih drugih suvih grаnа. Svetlost tih vаtri simbolizuje svetlost Lаzаrevog vаskrsenjа i rаdosti koje je ono donelo, аli i nаjаvljuje svetlost Hristovog vаskrsenjа. Zа vreme pаljenjа nаrod se okupi oko vаtre, а nаjmlаđi, dečаci i momci pred ženidbu, preskаču vаtre i time dokаzuju svoju hrаbrost. Preskаkаnje vаtri imа svoju simboliku. Nаrod veruje, dа onаj koji uspe dа preskoči plаmen time sа sebe „čisti“ i „žeže“ dobаr deo grehovа. Ovаj zаnimljivi običаj imа zа cilj još jedno: izаći iz kuća posle zimskog „snа“ i okupiti se pred prаznik, te porаzgovаrаti o аktuelnim pitаnjimа iz svаkodnevnog životа. Znаči, običаj pаljenjа vаtri neguje i duh hrišćаnskog zаjedništvа.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.04.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin