Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

AVEN ROMALEN, AVEN ČAVALEN!


Osmi april je Svetski dan Roma. U našoj opštini po poslednjem popisu živi oko 700 pripadnika ove nacionalne zajednice. Sutra na Trgu republike, Dom kulture organizuje koncert grupe Apsolutno romantično. Početak koncerta je u 20.00h


Romi spadaju u kategoriju najsiromašnijih građana u našoj opštini. Njihova emancipacija i uključivanje u glavne društvene tokove je vidljiva poslednjih decenija. Deca iz ove zajednice su uključena u obrazovni sistem i sve je više Roma koji završavaju srednje škole i fakultete, odnosno postaju ravnopravni i ugledni članovi našeg društva.

Pre 17 godina objavljen je prvi bukvar na romskom jeziku, a njegov autor je Trifun Dimić koga mnogi nazivaju romskim Vukom Karadžićem. Osnovni cilj  koji treba slediti, kako je rekao ovaj romski prosvetitelj, rodom iz Gospođiinaca, treba da bude da se što više dece edukuje da bi pronašla svoje mesto pod suncem, da bi lakše išla kroz život, da bi se prekinuo taj začarani krug neobrazovanosti i siromaštva.

- Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani, čuvena je rečenica Trifuna Dimića.

Trifun Dimić se zasluženo ubraja u one koji su na ovim prostorima postavili temelje savremene romologije, borac za romsku emancipaciju, uči­nio je toliko da će ostati upam­Ä‡en ne samo među Romima i ne samo u našoj zemlji.

Za Rome je sutra veliki dan. U celom svetu se obeležava osmi april. Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7 – 12 aprila 1971.

Na tom kongresu je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

AVEN ROMALEN, AVEN ČAVALEN - 08.APRIL TRG SLOBODE, 20.00h

APSOLUTNO ROMANTIČNO! (U slučaju kiše sala bioskopa)

S.N.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.04.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen