Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Prednosti malih sredina

ZA OSMEH JE DOVOLJAN I ČEP!


Učenici prvih i trećih razreda, OŠ "Vuk Karadžić" pridružili su se akciji "Čepom do osmeha". U želji da pomognu drugarima kojima je pomoć potrebna, vredno su krenuli u akciju sakupljanja plastičnih čepova.


Za mesec dana sakupili su dva džaka, ali tu njihov trud ne staje, nastavili su da sakupljaju čepove. Pozivamo ostale đake, učitelje, nastavnike, građane Srbobrana da učestvuju u ovoj akciji, jer naše malo nekome znači mnogo, kaže se u pismu koje nam je poslala Jelena Jorgić, volonterka, koja stručnu praksu obavlja u OŠ Vuk Karadžić.

Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha (Udruženje Čepom do osmeha) Vanje Petković iz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanje sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu.

Akcija je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada su prvo nekolicine ljudi odlučile na ovaj korak i razumele značaj ovakvog pionirskog rada.

Princip projektа je jednostаvаn, аli pokаzаlo se i kao efikаsаn.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, flomastera, lekova koji imaju plastični čep,navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…) Sаkupljene količine čepovа od plаstike se odvoze u reciklažni centar, а prikupljenа sredstvа se koriste u humаnitаrne svrhe. Konkretno ovа аkcijа je dаlа аkcenаt nа decu sа invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, da im omogućimo lаkše funkcionisаnje u svаkodnevnom životu i obrazovanju. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvаnju životne sredine.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2017.05.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen