Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NOVE TENDENCIJE U OBRAZOVNOM SISTEMU I VASPITANJU DECE


U organizaciji UG „Jačanje svesti“ iz Srbobrana čiji je predsednik Tijana Tipura i uz finansijsku podršku lokalne samouprave, održan je seminar „ NTC sistem učenja- razvoj kreativnog i funkcionalnog razmišljanja“.


Juče je u Pozorištancu  okončana edukacija kroz koju su prošli gotovo svi prosvetni radnici iz osnovnih škola i predškolske ustanove naše opštine...
Seminar je održan iz dva dela, u nekoliko termina, kako bi svi zainteresovani vaspitači, učitelji, nastavnici, stručni saradnici i direktori ustanova dobili kvalitetnu edukaciju.


Predavači i autori ovog programa bili su dr Ranko Rajović i Uroš Petrović.

Dr Rajović je lekar interne medicine, osnivač MENSE u Srbiji, a jedan od osnivača ogranka MENSE u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.2010. godine imenovan je za predsednika Кomiteta svetske MENSE za darovitu decu.Predavač je na nekoliko univerziteta u zemlji i inostranstvu.


Uroš Petrović je srpski književnik, višestruko nagrađivan autor knjiga za decu i mlade, koje su objavljene na nekoliko svetskih jezika. Bavi se fotografijom, te je i u toj oblasti višestruko nagrađivan.Dugogodišnji je predsednik MENSE Srbije i gostujući je predavač na brojnim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Široj publici poznat je po kvizovima „Lavirint“ i „Potera“ u kojima se pojavljuje kao sastavljač pitanja i ispitivač, a koji se emituju na nacionalnoj televiziji.


Na održanom seminaru akcenat je bio na obuci prosvetara kako da podižu nivo intelelektualnih sposobnosti dece i učenika, kako da se spreče poremećaji pažnje, koncentracije i govora čiji je porast  poslednjih decenija zabrinjavajući, kako da kod dece razviju funkcionalno znanje, odnosno brzinu razmišljanja, povezivanja i zaključivanja, te pravovremeno uoče darovitu decu i posvete se podsticanju njihovog razvoja.


Na seminaru se moglo čuti koliko je važno svakodnevno kretanje dece, igra loptom, šetnja, bavljenje sportom, hodanje bosih nogu, penjanje i trčanje, odnosno koliko su važne sve one aktivnosti koje su nam prirodno date i putem kojih upoznajemo svet oko sebe i razvijamo inteligenciju, a koje su poslednjih godina, zbog sve veće i štetne zainteresovanosti dece za kompjutere, za kojima nekada provode sate, sedeći i ne komunicirajući sa okolinom, odnosno ne razvijajući govor i socijalne veštine, u ozbiljnom padu.


Prosvetni radnici takođe su obučeni tehnikama koje kod dece razvijaju kreativno mišljenje i povezivanje stečenih znanja, na veoma interesantan i deci zanimljiv način,kao što su nelogične priče, nelogične bajke, poligoni, zagonetna pitanja, crtanje lekcija, asocijacije i druge.
Utisci polaznika seminara su bili veoma pozitivni, a ono što sledi su radionice za odabranu darovitu decu iz predškolske i osnovnoškolskih ustanova naše opštine.

Saveti Ranka Rajovića, autora NTC programa

Kada dete razmišlja kako da reši problem u igri, oseti sreću kada nađe rešenje. I zbog toga je potrebno da pokažemo detetu metode koje liče na igru, jer će tako razmišljati, povezivati, nalaziti rešenje i pri tom misliti da se igra i lakše naučiti ono što se od njega očekuje u školi.

 1. Pričajte sa svojom bebom kao da vas sve razume
 2. Ljudi su živa bića za kretanje, a kretanje pomaže razvoj mozga, posebno kod dece
 3. Uvek je bolje ohrabriti dete da savlada prepreku, nego da mu raščiste put
 4. Prezaštićivanje je štetno. Mudrost roditeljstva je naći gde je granica između zaštićivanja i prezaštićivanja
 5. Pustite tatu da se igra sa detetom, ali pazite da se ne zaigra i ne pretera
 6. Posao deteta je da se igra
 7. Ponudite detetu izazov
 8. Učinite dete da bude ponosno na sebe, razvijajte njegovo samopouzdanje, pravite mu lepe uspomene
 9. Dete najbolje nauči kada ne misli o učenju, nego kada je učenje deo igre
 10. Reproduktivno učenje za mozak skoro i ne postoji
 11. Detetu u školi ne sme da bude dosadno
 12. Dovoljno slobode, da mogu da istražuju
 13. Dete zna da trava ne raste do sunca, ali ako tako nacrta, pustite ga – neka raste do sunca
 14. Učitelji su uvek bili i moraju i dalje biti autoritet, jer oni su važna karika u razvoju dece
 15. Važno je podučavati roditelje i ponavljati im važne stvari, jer zablude se dešavaju i roditeljske greške se ponekad teško popravljaju

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2017.05.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 90
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen