Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

POKRAJINA I OP┼áTINA ZAJEDNI─îKI, FINANSIJSKI POMA┼ŻU SREDNJO┼áKOLCIMA


Predsednik opštine Srbobran, Neško ─îesti─ç danas je potpisao ugovor vredan oko 2.5 miliona dinara. Novac je namenjen regresiranju troškova prevoza u─Źenika srednjih škola.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovi─ç prisustvovao je danas potpisivanju ugovora sa predstavnicima svih 45 gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine, koje su, putem konkursa, dobile sredstva za regresiranje prevoza u─Źenika srednjih škola. Za ovu namenu iz pokrajinskog budzeta je izdvojeno 183.000.000,00 dinara. Na konkurs pokrajinskog sekretarijata nadle┼żnog za obrazovanje prijavile su se sve lokalne samouprave i ovaj iznos je raspore─Ĺen na sve opštine i gradove u Vojvodini.

- Pre desetak dana potpisali smo ugovore o dodeli sredstava za izradu projektne dokumentacije za sanaciju objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i u─Źeni─Źkih domova. Nekoliko nedelja pre toga, dogovorili smo mehanizam koordinacije sa Kancelarijom za javna ulaganja i ova priprema projekata ─çe slu┼żiti, izme─Ĺu ostalog, da se konkuriše i kod Kancelarije za javna ulaganja. Ona ─çe u zna─Źajnoj meri širiti svoju mre┼żu ulaganja i na teritoriji AP Vojvodine. Danas ─çemo sa predstavnicima lokalnih samouprava rešavati pitanje subvencionisanja prevoza u─Źenika do škola koje nisu u njihovom mestu stanovanja, naveo je predsednik Pokrajinske vlade i pozvao predstavnike lokalnih samouprava da slede ovu politiku i u─Źine ono što je u njihovoj nadle┼żnosti.

Kad je re─Ź o kriterijumima za dodelu ovih sredstava, pored broja u─Źenika - putnika, to su bili relacija putovanja, stepen razvijenosti opštine, kao i mogu─çnost finansiranja prevoza iz lokalnih budzeta.

- Ovim konkursom još jednom smo pokazali da nam je stalo do naših ─Ĺaka, da se trudimo da im obezbedimo normalne uslove za školovanje i da im pru┼żimo mogu─çnost izbora da, ako u njihovom mestu ne postoji srednja škola ili ┼żeljeni obrazovni profil, mogu da putuju u neko drugo mesto. Ovim konkursom smo, tako─Ĺe, pokazali da ┼żelimo da i dalje sara─Ĺujemo sa lokalnim samoupravama, da pronalazimo rešenja u zajedni─Źkom interesu, da se poma┼żemo. U toj saradnji briga o mladima mora da ima posebno mesto, jer samo zajednica koja se stara o mladosti mo┼że da ra─Źuna na blagostanje u budu─çnosti, rekao je Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za a obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

- Ovo nisu velika sredstva, ali svakako su zna─Źajna. Nama je jako va┼żno da svi ─Ĺaci imaju mogu─çnost da se školuju. Jedan od osnovnih strateških ciljeva koje smo postavili u našoj opštni je podrška mladima koji su budu─çnost i preduslov opstanka naše zajednice, rekao je nakon potpisivanja ugovora Neško ─îesti─ç, predsednik opštine Srbobran i dodao:

- Ono što danas uradimo za mlade, je najbolja investicija za budu─çnost i drago nam je što je pokrajina prepoznala va┼żnost da pomogne pre svega nama u malim sredinama. Naš zajedni─Źki zadatak je da podr┼żimo školovanje i na taj na─Źin stvaramo uslove za bolji i kvalitetniji ┼żivot.

Bila je ovo prilika za susret dva predsednika "iz komšiluka". U srda─Źnom razgovoru, Neška ─îesti─ça i Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas zatekli smo, dok su ─Źekali na potpis ugovora.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.05.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 84
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen