Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NAŠE GORE LIST


Jedan je od onih koji su se otisnuli vrlo rano iz roditeljskog gnezda i pošli da traže ono što im nedostaje. U tom traganju zaustavio se u Beogradu. Zove se Marko Žarkov. Njegove ikone krase mnoge domove, a ovih dana govorio je za starogradski.com o velikoj strasti koju je razvio prema mozaiku.


Nakon završene osnovne škole u Srbobran, Marko je upisao i kao uspešan srednjoškolac završio u Novom Sadu, školu za dizajn "Bogdan Šuput". Kao đak dizajnerske škole, sa 16 godina, upoznao se sa crkvenom umetnošću. Iz početka, naišao je na obeshrabrenje svog tadašnjeg profesora. Kako bi ga razuverio u mišljenju da nije dovoljno talentovan za bavljenje ovim poslom, Marko je u svojoj kući za sebe stvorio atelje u kojem je razvijao umetničke veštine. Tu su nastale mnoge ikone koje su ukras mnogih domova.

Nakon četiri godine studiranja Teološkog fakulteta, upisao je Akademiju srpske pravoslavne crkve. Danas je izvrstan umetnik, koji gaji veliku strast prema mozaiku, piše starogradski.com, a Marko objašnjava tu svoju strast:

- Mozaik izrađen od kamena, ima veću trajnost od pigmenta koji se nalazi na freskama, što ga čini istorijski upornijim. Mozaik podjednako krasi enterijer i eksterijer, fasade, česme, crkvene svodove. Kamen se lepi na posebnu mrežicu, i tako se stvara slika. Hram Svetog Save će uskoro biti ukrašen ovom tehnikom.

starogradski.com 

Postavio: Administrator dana 2017.05.22   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 86
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen