Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Prednosti malih sredina

OVO JE BIZNIS U KOME JE SVE NA DUGE STAZE!


Privatni posao je pokrenuo 1990.godine u Srbobranu. Od tada firma Đorđa Džekova doživela je niz transformacija. Trgoauto je izrastao u prepoznatljiv brand u svetu međunarodne špedicije, prodaje i servisiranja Pežo automobila i Man kamiona. Tako je ispalo, dva lava čuvaju kapije ove firme. Jedan francuski i drugi nemački.


Ovih dana Man proslavlja nekoliko jubileja. Prvi put u našoj zemlji pojavio se pre 80 godina, pre 50 godina proizveden je prvi autobus Neoplan Skyliner. Od tada ovaj autobus duble decker ne prestaje da impresionira. Pre 25 godina u Srbiji je osnovan MAN Importer Srbija DEWACO d.o.o., porodično preduzeće, a od pre deset godina i prvi MAN truck i bus centar u Srbiji.

Đorđe Džekov sa svojom firmom Trgoauto od prvog dana osnivanja MAN Importer Srbija sarađuje sa njima i ono što se malo zna, Trgoauto u Srbobranu je otvorio prvi ovlašćeni servis MAN kamiona u Srbiji. Prošle godine Trgouto je dobio veliko priznanje, plaketu od nemačke agencije koja se bavi bonitetom firmi. Trgoauto je svrstan u prvih 2.8% firmi u Srbiji sa višim razredom boniteta izvrsnosti.

Na poziv domaćina, bili smo, zajedno sa predstavnicima tri generacije Džekovih, u poseti Man truck i bus centru u Krnješevcima, nadomak Beograda. Dočekali su nas Srđan Pezo generalni direktor i osnivač sa svojim najbližim saradnicima. Upravo njemu pripada rečenica iz naslova ovog teksta. Bio je ovo razgovor starih poslovnih partnera, ali i prijatelja koji su zajednički gradili poziciju MAN-a u Srbiji i razvijali svoje firme. Evocirale su se uspomene, ali i razgovaralo o strategijama razvoja i daljeg pozicioniranja MAN-a u Srbiji. Da bi sve bilo u duhu proizvođača nemačkih kamiona, razgovor se odvijao uz bavarske perece i pečene roštilj kobasice sa senfom.

- Đorđe, "Trgoauto" će za par godina napuniti trideset godina. U međuvremenu firma se razvijala, menjala, sigurno je bilo situacija kada si morao da donosiš teške odluke. Kada sabereš sve, da li si zadovoljan postignutim?

- Jesam, zadovoljan sam.  "Trgoauto" je porodična firma i danas zapošljava preko 45 radnika. Moj stariji sin Nikola vodi servis Pežo, a Miodrag je na čelu Man servisa. Posebno mi je drago što sam uspeo da dovedem dva poznata svetska brenda u našu sredinu. Vi danas kada u bilo kom delu sveta na internetu kliknete i tražite uslugu za Pežo ili Man, vi ćete kao jednu od korisnih adresa dobiti Srbobran. Posebno sam ponosan što smo uspeli da u ovim teškim vremenima opstanemo i zadovoljimo sve visoke standarde koje ove dve velike kompanije stavljaju pred svoje saradnike. Sada sam svestan da koliko god da je bilo teško dovesti Man i Pežo, mnogo teže je ostati u poslu. Upravo sada dobili smo smernice šta moramo da otklonimo u poslovanju da bi smo i dalje zadržali poziciju ovlašćenog servisa za Man. Slična situacija je i sa Pežoom. Zato smo i kupili lokaciju kod benzinske pute na novosadskom putu. Plan je da se tu gradi Blue Box, savremeni prodajni centar za Pežo.

- Da li smatraš da Srbobranci prepoznaju uspeh koji nije samo tvoj nego je i uspeh naše sredine, jer između ostalog "Trgoauto" je dosta uradio na promociji Srbobrana?

- Hvala na ovom pitanju. Nikada nisam razmišljao o tome šta će drugi misliti, jer sam znao da radim ispravnu stvar. Ali sa druge strane, uvek je bilo zlih jezika koji ne priznaju uspeh. Imam unuka koji se zove isto kao ja i to je obavezujuće. Smatram da nemam pravo na grešku. Moje mišljenje je da uvek imate one koji rade i one koji umeju lepo da pričaju i obmanjuju. E, da sam gledao na te komentare koji su bili negativni, zluradi, verovatno bih odavno odustao od svega, ali smatrao sam da nemam prava to da radim i ne predajem se tako lako. Moj horoskopski znak je jarac. Što se tiče komentara, uvek je bilo bitnije ko kaže, a ne šta se kaže.

Postaviću vam jedno neprijatno pitanje. Godinama se kao tema pokreće pitanje kupovine "Elanovog" Ratarstva? Doduše od istih ljudi, ali verujem da mnogima nije jasno o čemu se tu radi?

- Nema neprijatnih pitanja. Sigurno će i ovaj razgovor biti tema "zabrinutih posmatrača", ali da Vam odgovorim na pitanje. Recite mi, a ko je trebao da ga kupi?! Trgoauto je bio učesnik licitacije, ali pobedila je druga firma, koja u zakonskom roku nije izvršila uplatu. Tek treći put, na poziv suda, koji je organizovao licitaciju, mi smo izvršili uplatu i ušli u posed. I šta je sad problem?! Mnogi su kupili mnoge firme i danas više ne postoje, a ja pozivam svakog koga to zanima, da dođe i vidi kako danas izgleda nekadašnje Ratarstvo. 

Koliko je Srbobran bio kočnica u poslovanju? Da li je tačno da je mala sredina hendikep za biznis?

To mene nije sputavalo. U jednu ruku to je bio izazov. Inspiraciju za posao kojim se sada bavim dobio sam od Koka Kole. Uvek mi je bila uzor, jer u toj kompaniji sam proveo skoro deset godina. Imao sam osećaj da moram da napravim nešto što će biti jedinstveno i prepoznatljivo. Nešto što je ljudima potrebno, a da se razlikuješ. Iskustvo iz Koka Kole mnogo mi je pomoglo. Mala sredina je u suštini prednost. Pogotovo geografski položaj koji ima Srbobran. Dao bih savet mladim ljudima koji kreću u bizinis - Ništa se samo od sebe neće desiti. Morate biti preduzimljivi i uporni. Treba vam jasna ideja šta hoćete i uporni da istrajete i realizujete poslovne ideje.

Tri generacije Džekovih (Miodrag, Đorđe mladi i Đorđe)

Miodrag Džekov (Prvi čovek servisa Man u Srbobranu) u razmeni iskustva...

Muzejski eksponat Man kamiona, potpuno ispravan, stariji i od Miodraga i Đorđa

Đorđe u obilasku prodajnih eksponata u Man truck i bus centru...

Susreti prijatelja i poslovnih prijatelja su uvek zanimljivi i rađaju nove ideje...

S.Š.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2017.06.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 87
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen